Een opvallend onderzoek uit Groot-Brittannië. Daar hebben financieel experts uitgerekend dat om de Britse horeca uit het slop te trekken, elke meerderjarige Brit 124 pints, ofwel halve liters bier, moet drinken.

Het onderzoek kwam van Company Debt, een adviesbureau voor schuldenproblematiek bij midden- en kleinbedrijven. Bierdrinkers zouden volgens hen de horeca helpen door 124 pints bier te drinken. Wijnliefhebbers kunnen 122 wijntjes drinken en als alcohol niet echt jouw ding is zijn 976 zakjes chips of 40 diners per persoon ook een optie.

Maar hoe zit dit in Nederland? Volgens onderzoek van ABN Amro, dat is gebaseerd op de gegevens van het CBS en eigen transactiedata, is berekend dat een kwart van de horecasector kampt met belastingschuld. Het gaat hier om 16.000 bedrijven die samen een schuld hebben van 943 miljoen euro.

Er kan een indicatiesom gemaakt worden met daarin hoeveel bier we zouden moeten drinken om van het totaal van de belastingschuld af te komen, zegt financieel expert Oskar Barendse. "Op basis van de belastingschuld van de horeca in Nederland maken we deze som", legt hij uit aan EditieNL.

"Als je dan voor het gemak een biertje van drie euro in gedachten neemt, kun je ervan uitgaan dat je 0,30 euro overhoudt als winst. 943 miljoen gedeeld door 30 cent zijn 3.143.333.333,33 biertjes." Maar hoeveel is dat per persoon? "Volgens het CBS zijn er 14.070.340 Nederlanders die boven de 18 zijn en dus mogen drinken."

Dus als je 3.143.333.333,33 biertjes deelt door 14.070.340 Nederlanders krijg je het aantal van 223,4 biertjes per persoon. "Dat is natuurlijk veel meer dan de Britten. Maar dat komt omdat zij meer bewoners hebben en omdat de Britten het in halve liters hebben geregeld en niet in de kleinere bierglazen rond de drie euro van de Nederlanders."

Als alle Nederlanders zo veel bier zouden komen drinken, is dat fijn voor de horeca, vindt horeca-ondernemer Khalid Oubaha. "Maar dan zijn we er natuurlijk nog lang niet. Want naast de belasting betalen moet je ook geld overhouden voor andere zaken", vertelt hij aan EditieNL. "Zo moet je bijvoorbeeld je concept blijven aanpassen of gaan er een keer dingen stuk."

"En hoe snel je deze schuld afwerkt hangt ook af van wat voor een horecazaak je bent", vult Barendse aan. "Heb je een groot terras dat overdag open kan of ben je een café of restaurant, dat vooral 's avonds zijn geld moet verdienen." Daarnaast is er ook nog het personeelstekort. "Dat is iets wat nu nog meer gaat spelen."

Dus wat Oubaha betreft, mag het aantal biertjes nog wel wat hoger zijn. "Wat deze som en dit aantal biertjes heel mooi laat zien, is dat er echt grote bedragen verloren zijn gegaan. Het laat zien dat we er nog lang niet zijn."