De Noorse handbalsters besloten geen bikinibroekjes te dragen bij het Europees Kampioenschap beachhandbal. En dat besluit kwam ze duur te staan.
In de wedstrijd tegen Spanje – de strijd om brons in het kampioenschap – trokken alle Noorse speelsters een korte broek aan. Dat leidde tot een boete van maar liefst 1500 euro.

‘De tuchtcommissie heeft een zaak van ongepaste kleding in behandeling genomen. Noorwegen speelde in de wedstrijd om de bronzen medaille met korte broeken die niet voldeden aan de uniforme voorschriften voor atleten zoals die gedefinieerd zijn in de IHF Beach Handball Rules of the Game.’

‘De tuchtcommissie heeft besloten een boete op te leggen van 150 euro per speelster, in totaal 1500 euro’, schrijft de European Handball Federation.

“We dachten: nu gaan we het gewoon doen. Dan zullen we wel zien wat er gebeurt”, vertelde de Noorse handbalster Katinka Haltvik in een statement. De Noorse handbalbond had eerder al aangegeven om te betalen voor de mogelijke boete, hoe hoog die ook zou zijn. Maar van te voren werd er toch vanuit gegaan dat deze boete vijftig euro per persoon zou zijn, in plaats van het driedubbele.

“Natuurlijk zullen we de mogelijke boete betalen. Het moet een vrije keuze zijn van de handbalsters om te dragen wat zij willen binnen bepaalde kaders. Het belangrijkste is om kleding te dragen waar de atleten zich prettig bij voelen”, aldus Kare Geir Lio namens de Noorse handbalbond tegen AFP.

Het Franse team betuigde al snel hun steun aan het Noorse team. “Het is oneerlijk. Boetes zouden geen onderdeel van deze discussie moeten zijn. Om verandering te creëren moeten landen samen staan en dat doen we nu.”

“Als er niets verandert voor het volgende kampioenschap, zullen wij zelf ook druk uitoefenen door te spelen in kleding die onze speelsters zelf willen. Ook wij zullen dan de consequenties aanvaarden”, meldde Valérie Nicolas, bondscoach van het Franse handbalteam.

Andrew Barringer, woordvoerder van de EHF, liet namens de federatie weten dat ze er bovenop zitten. “We zijn vastberaden om dit onderwerp onder de aandacht te brengen, maar een wijziging van de regels kan alleen door de IHF (de internationale handbalfederatie) gebeuren.”

Op de foto in een tweet is te zien wat het mannelijke Noorse team moet dragen en wat het vrouwelijke Noorse team moet dragen tijdens beach handbal. Erboven is te zien wat de handbalsters deze keer besloten te dragen.