De varkens van boer Lauwrens Sterken uit Arriën hebben het uitstekend naar hun zin in de grote modderpoel onder de bomen, compleet met zandstrandje en ligweide. Hun poel is dit jaar uitgeroepen tot de mooiste van Nederland. Het is al het derde jaar op rij dat een Overijsselse varkenshouder er met de prijs vandoor gaat.

De prijs voor de mooiste modderpoel wordt jaarlijks uitgereikt door Wakker Dier.

"Kijk eens hoe relaxed ze erbij liggen." Tevreden kijkt Lauwrens naar zijn varkens die zich lekker in de modder wentelen. "De dieren zijn veel rustiger dan toen ze nog de hele dag in de stal zaten. Deze dame hier kon best agressief zijn, en moet je zien hoe tevreden ze er nu bij ligt."

De varkens hebben de poel eigenlijk zelf aangelegd", lacht Lauwrens, "het begon met een klein poeltje maar al gauw wilden ze er met meer in, en dan gaan ze gewoon lekker met hun snuiten wroeten en graven, en nu is de poel al een heel stuk groter."

De winnaars van vorig jaar, Melissa Schuurman en Koen Lipman, komen langs om hun opvolger te feliciteren: "Het is dik verdiend, wij hadden ook op deze gestemd, Het is een prachtig plekje hier", vertelt Melissa terwijl ze de varkens op de foto zet, "je ziet ze genieten, dat is prachtig".

Er staat Lauwrens nog wel wat te wachten, denkt Melissa; "De prijs maakt echt wat los, er is sindsdien veel meer aandacht voor ons bedrijf. We zijn in verschillende tv-programma's geweest, zoals Klokhuis en Binnenstebuiten. Ook komen mensen soms spontaan langs om even naar de varkens te kijken. Er wilden zelfs kinderen in zwemmen".

Lauwrens is in 2016 overgestapt van regulier naar biologisch. Varkens die hun hele leven in de stal hadden doorgebracht, konden ineens naar buiten: "Dat was geweldig om te zien", lacht Lauwrens, "je ziet dat het er toch in zit: ze gaan gelijk wroeten en rollen in de modder, of ze het altijd al hebben gedaan. Ze hadden de eerste dagen zoveel gelopen en gezwommen dat ze stijf van de spierpijn weer de stal in gingen".
Foto