Probeer je momenteel een huis te bemachtigen op de Nederlandse woningmarkt, maar blijft de promotie uit die je aan de benodigde hypotheek moet helpen? Troost je: van dit soort materiële zaken word je nauwelijks gelukkiger. Maak liever werk van de funfactor.

Geluksprofessor aan de prestigieuze Yale University, Laurie Santos, komt na jaren onderzoek met dé tip voor een gelukkiger leven: ga actief plezier maken. Dus niet urenlang voor Netflix hangen of door social media scrollen. Vergeet ook de marathon of wat voor ingewikkeld, moeilijk haalbaar doel dan ook, maar ga plezier maken, het liefst zoals je dat als kind deed.

“We zouden allemaal veel meer plezier hebben als we nieuwe dingen zouden proberen, net zoals kinderen dat doen”, vertelt Santos tegen The Guardian. “Kinderen zoeken nieuwe activiteiten en proberen constant nieuwe dingen uit. Ze vinden het ook niet erg als de activiteit uiteindelijk niet hun ding is en zien het niet als tijdverspilling. Volwassenen klampen zich vaak vast aan één activiteit, bijvoorbeeld sporten of een muziekinstrument spelen, en dat is het. Maar waarom kunnen of mogen wij ook geen nieuwe dingen proberen?”

Ze benadrukt dat je nu niet je baan op moet zeggen of anderszins grootse en meeslepende dingen moet gaan ondernemen, maar adviseert juist micropleziertjes die je tussendoor kunt doen: een grap uithalen met een collega, een kwartiertje meezingen en dansen op je favoriete muziek, een leuk gesprek tijdens een wandeling.

Plezier maken helpt niet alleen tegen stress en andere psychische problemen, het zou zelfs dementie tegengaan, aldus Santos. Ze vindt plezier maken dan ook een serieuze zaak. “We beseffen niet dat het een krachtig middel kan zijn.”