De ene plantenmoeder is de andere niet. Op TikTok vergaarde een jonge vrouw al 2,8 miljoen views met een video waarin ze onthult hoe ze haar planten in leven houdt. Haar geheim: menstruatiebloed mengen in het water dat ze aan haar planten geeft.

Iedereen weet hoe moeilijk het soms kan zijn om bepaalde planten in leven te houden. Een cactus lukt nog net zonder al te veel moeite, maar als je al eens investeerde in een calathea of monstera weet je dat het weleens goed mis kan gaan.

De Amerikaanse Shannon Stovall heeft misschien een oplossing om je planten prachtig te laten schitteren in je livingruimte, alleen zal je misschien wel over bepaalde mentale barrière moeten gaan om het te testen. Zij vangt haar bloed op via een menstruatiecup en mengt dan 30 ml van haar bloed met 3 à 4 liter water en geeft het mengsel aan haar planten.

Gezonde voedingsstoffen in bloed
De (nog niet bewezen) wetenschap achter het bloedvergieten is dat er drie belangrijke voedingsstoffen in menstruatiebloed zitten: stikstof, fosfor en kalium. Stikstof zou de groei stimuleren van je planten, fosfor zou energie transporteren van de stam van je plant naar de bladeren en kalium zou ervoor zorgen dat je plant zich minder gestresseerd voelt en sneller herstelt na het herpotten.

Helemaal bij het haar gegrepen, is de theorie niet, want vandaag is er al iets gelijkaardig op de markt: bloedmeel, een dierlijke stikstofrijke meststof die in de tuin gebruikt wordt. De influencer benadrukt dan ook het financiële voordeel: menstruatiebloed is helemaal gratis, bloedmeel niet.

Bovendien zegt Stovall dat ze door haar eigen bloed te gebruiken een «krachtige en spirituele connectie voelt» met haarzelf, haar menstruatie en alle andere levende organismes bij haar thuis. Ze voelt zich «empowerd» door haar menstruatiebloed te gebruiken voor de groei van haar planten, ook omdat «er maar al te vaak gezegd wordt dat je je moet schamen voor je menstruatie.»


Niet iedereen is enthousiast, maar verrassend veel plantenliefhebbers zijn bereid om die voedingsmethode te testen: «Misschien koop ik gewoon een plant enkel om dit uit te testen», klinkt het. Ook zien enkele volgers het voordeel ervan in dat menstrueren daardoor «iets wordt om naar uit te kijken, in plaats van tegenop te zien.»