NIJKERK - Een hoge piep moet hangjongeren in de Nijkerkse wijk Paasbos gaan weren. Bewoners ervaren voor het winkelcentrum De Hoefslag al jaren overlast. De gemeente neemt daarom extra maatregelen.

De hinder die de omwonenden ervaren is niet mis. Zo gaat het om geluidsoverlast, drugsgebruik, afval en intimidatie. "Ik kan er soms niet van slapen", vertelde bewoner Lies Mastenbroek eerder al aan Omroep Gelderland. "'s Nachts moet ik mijn bed uit om de politie te bellen. Maar als die er zijn, is de jeugd alweer gevlogen. Even later begint de herrie weer."

Mosquito
Om de bewoners tegemoet te komen, heeft de gemeente extra maatregelen afgekondigd. Een zogenoemde 'mosquito' wordt op de overlastplek geplaatst. Uit het apparaat komt een heel hoge en irritante piep, die alleen jonge mensen kunnen horen. Ook komt er acht weken lang een mobiele camera te staan, die onruststokers moet registreren. Daarnaast kijkt de gemeente naar de inzet van straatcoaches.

De jongeren krijgen een alternatieve hangplek aangeboden bij een sportschool in de stad. "We vinden het belangrijk dat de maatregelen niet alleen de overlast wegnemen, maar ook een alternatief bieden aan de jongeren", zegt burgemeester Gerard Renkema. "Alleen dan is er sprake van een oplossing."

Lachgasverbod
De omwonenden klagen al jaren over de overlast. De burgemeester erkent dat ze lang hebben moeten wachten op extra maatregelen. Volgens hem komt dat door 'zorgvuldigheid van juridische afwegingen'. Eerder stelde de gemeente al een lachgasverbod in, werd de handhaving aangescherpt en kwam er extra verlichting, maar zonder resultaat. Daarnaast zette Nijkerk al eerder een camera neer, maar omdat die er stond rondom de invoering de avondklok, viel daar weinig op te zien.

Over een jaar evalueert de gemeente. Een onafhankelijk bureau kijkt dan of de maatregelen effectief zijn gebleken.