Sprinkhanen op ons bord zijn een stap dichterbij door goedkeuring Europese Commissie
De Europese Commissie heeft sprinkhanen goedgekeurd voor menselijke consumptie. En ook insecten, zoals de huiskrekel en zwarte soldatenvlieg zitten er aan te komen. De aanvraag kwam van een Nederlands bedrijf
Insecten zoals sprinkhanen eten, waarom niet? Ze zijn rijk aan belangrijke eiwitten en een prima alternatief voor vlees.
Een echte sprinkhaan op ons bord is sinds afgelopen weekend een stapje dichterbij. De Europese Commissie heeft de treksprinkhaan (Locusta migratoria) goedgekeurd als voedingsmiddel. De pootjes en vleugels moeten er wel eerst vanaf, om niet te veel te vragen van de menselijke spijsvertering. Maar daarna is hij veilig om te eten, in zijn geheel of in poedervorm.
,,Ik zeg niet dat iedereen nu massaal aan de insecten gaat. Maar dit is een hele belangrijke stap’’, zegt Marcel Dicke, hoogleraar entomologie van de Wageningen Universiteit. Want wat de productie betreft zijn insecten veel duurzamer. In vergelijking met runderen, kippen of varkens, is voor de kweek van insecten maar een fractie van de ruimte en grondstoffen nodig.
Rekening houdend met de opwarmende aarde, hebben de insecten een groot voordeel ten opzichte van veeteelt, aldus Dicke. ,,Qua voedingsstoffen als eiwitten en vetten zijn insecten vergelijkbaar met rundvlees. Ze bevatten zelfs meer mineralen.’’
Tijdens een presentatie in Oxford in 2010 voorspelde hij al dat insecten in 2020 in de supermarkt zouden liggen. In 2014 lagen ze zelfs in het schap bij de Jumbo, maar dat was enkel vanwege een gedoogbeleid. Ze werden bovendien nooit een succes. Nu zijn sprinkhanen officieel goedgekeurd door de Europese Commissie.
Al met al, zat Dicke dus een behoorlijk eind in de goede richting. Hoe het smaakt? ,,Naar sprinkhaan’’, zegt Dicke. ,,Een beetje nootachtig.’’
Dat de sprinkhaan de weg naar de Nederlandse keuken vindt, is voor een groot deel het werk van het Nederlandse bedrijf Protix uit Bergen op Zoom. Het bedrijf van eigenaar en oprichter Kees Aarts was drie jaar bezig om goedkeuring te regelen bij de Europese Unie.
Aarts heeft in Bergen op Zoom de grootste insectenfabriek van de wereld. Hij produceert ‘ettelijke duizenden tonnen’ per jaar. De insecten worden vermalen tot eiwitten, bedoeld voor voer voor kippen, huisdieren en vissen. De insecten van Protix worden gekweekt met voedselresten, zoals aardappelschillen. ,,Je kunt niet eindeloos blijven vissen voor vismeel of oerwouden blijven kappen voor palmolie.’’
,,Onze visie is dat insecten een belangrijk onderdeel worden van het bord van de toekomst. Indirect door vissen en kippen die insecten eten. Maar ook direct, door met krekels, meelwormen en sprinkhanen te gaan koken.’’ Naast de sprinkhaan, zit ook de goedkeuring voor bijvoorbeeld de huiskrekel en de zwarte soldatenvlieg er aan te komen, ook aangevraagd door Protix.
Gerelateerde artikelen
En wordt dit een nieuwe trend?!
,, smaakt.. een beetje nootachtig.’’
Noten zijn lekker, maar of iemand die zin heeft in een biefstuk met noten tevreden is?
Als zo'n beest vakkundig uitgebeend wordt zal ik erover nadenken. Nu eten ze ze met ingewanden en wat het beest gegeten heeft en dáár heb ik echt geen trek in.
jaren geleden verkochten ze ook burgertjes van wormen en zo. die lagen bij producten voor vegetariërs, maar ik vond het helemaal niet vegetarisch, en het trekt mij helemaal niet
als we nieuwe vleesvervangers moeten eten, dan sta ik wel vooraan in de rij voor dingen met zeewier, minstens zo ecologisch verantwoord en lekker
Ik wil het wel proeven voordat ik een mening geef, we eten nu ook mosselen, garnalen enz. dus dit kan er wel bij. Ik moet mij er ook net als iedereen wel overheen zetten als het voor mijn neus ligt, maar dit doe ik bij alle nieuwe producten die ik voor mijn neus krijg.
@omabep: Ik trek de grens bij slakken en oesters. Mijn broer is er dol op, op escargots, en hij was er zeker van dat ik die ook heerlijk zou vinden. Maar toen ik hem die dingen uit hun schelp zag trekken verging me bijna de lust tot eten...Ik heb één keer een oester gehad en ik vind het net, excusée le mot, een schelp met snot... Niet te hachelen!
@HoLaHu: Ik eet ook de oester alleen gegratineerd en ik heb
alikruiken gegeten, vind er niet veel aan dus is ook niet mijn ding ook dat gepeuter met de speld vind ik niet prettig voordat je iets hebt. Maar ik probeer wel alles om i.i.g. een echte mening te kunnen geven.
@omabep: Hier hetzelfde..Alhoewel ik nog geen gegratineerde oesters heb geprobeerd...
@botte bijl: sprinkhanen zijn ook niet vegetarisch
Maar dat zegt ook niemand..
@Mamsie: van een koe eet je toch ook de ingewanden; wat is het verschil?
Maar ik neem aan dat die sprinkhanen op allerlei verschillende manieren verwerkt kunnen worden, zodat je niet eens ziet of weet dat je sprinkhaan eet. (net zoals iedereen met leverworst op zijn bord allang niet meer aan een koe of varken denkt)
Een vliegenboerderij lijkt me dan wel weer apart, wat moet ik me daar bij voorstellen?
Laatste edit 18-11-2021 06:58
@allone:
een winkelier die insecten & Co in het koelvak bij de vegaburgers legt, die zegt het tot op zekere hoogte wel
Quote
@allone:
@Mamsie van een koe eet je toch ook de ingewanden; wat is het verschil?
Het verschil is dat de ingewanden van een koe iets groter zijn dan die van een sprinkhaan. De ingewanden van een koe kunnen worden ontdaan van hun inhoud en ze kunnen gewassen worden. Bij de ingewanden van een sprinkhaan is dat niet mogelijk, die zijn daarvoor te klein. Een ander verschil is het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Een sprinkhaan kan daarmee zeer wel in aanraking zijn gekomen, bij een koe weten we dat die voorafgaande aan de slacht niet met bestrijdingsmiddelen behandeld wordt.
@HoLaHu: Ik heb twee weken geleden in zo'n all-you-can-eat-restaurant (jaja, hilarisch!) een oester genomen, uit nieuwsgierigheid. Nou, het was gewoon een zoutige fluim. Niet voor herhaling vatbaar.
Iedereen heeft al insecten gegeten maar niet bewust, rode kleurstof in voedsel wordt gemaakt van luizen, smeer je jam op je brood, op het potje staat dat er een kleine hoeveelheid "proteinen" in zit ... oftewel insecten die met het proces ervan in de fabriek er niet uitgevist zijn.
@Mamsie: luizen mét ingewanden; smakelijk eten
@jero: iedereen zal ook wel eens een insect op andere manier binnen gekregen hebben, in de sla of wat dan ook
Om hier te kunnen reageren moet je lid zijn.
Meld je
nu aan.
Login via: