Tien van de dertien vrijwilligers van het brandweerkorps van St. Clair County, in de Amerikaanse staat Illinois, nemen ontslag uit onvrede met de aanstelling van een veroordeelde pyromaan als hun nieuwe brandweercommandant. Dat melden Amerikaanse media.

De directie van het korps stelt dat ze «goede redenen» hebben om commandant John Rosencranz te vervangen door de controversiële Jerame Simmons, maar de aanstelling van laatstgenoemde zet kwaad bloed bij vele korpsleden die zich het verleden van Simmons maar al te goed herinneren.

Simmons werd meer dan twintig jaar geleden beschuldigd van het aansteken van een brand in een leegstaand huis en op een lokale middelbare school. Hij was achttien op het moment van de feiten. Simmons pleitte schuldig, kreeg een voorwaardelijke straf en werd later gratie verleend door de gouverneur van Illinois.

Tijdens een directievergadering afgelopen maandag uitten diverse korpsleden hun bedenkingen bij de personeelswissel aan de top. «Hem werd gratie verleend, maar de stad herinnert zich nog steeds hoe hij een school en een huis in brand stak, waarbij brandweermannen gewond zijn geraakt», zo zei de echtgenote van de voormalige commandant, Laura Rosencranz. In een vlammende brief aan de directie klagen de korpsleden aan dat Simmons niet over de vereiste kwalificaties zou beschikken. Hij kreeg dan ook niet het vertrouwen van het korps.

John Rosencranz noemde de keuze voor Simmons als zijn vervanger «walgelijk». Zijn ontslag werd naar eigen zeggen niet gemotiveerd door de directie.