Een 72-jarige inwoonster van de Duitse grensstreek is fors gedupeerd door een vals telefoontje. Ze verloor er 60.000 euro door.
De vrouw woont in Overledingerland, ten zuiden van de stad Leer. Het telefoontje kwam van mensen die zich voordeden als politiebeambten. Ze zeiden dat haar zoon een dodelijk ongeval had veroorzaakt en dat zij geld moest betalen om hem uit de gevangenis te houden.

De geschrokken moeder zei geld van de bank te halen en deed dat ook; ze nam 60.000 euro mee naar huis. Ze kreeg nog enkele telefoontjes, van onder anderen een ‘rechter’ die zei het geld bij haar op te halen. Inderdaad haalde een man het bedrag bij haar op. Kort hierna had de vrouw contact met haar zoon en toen vernam ze dat ze was bedrogen.

Dergelijke telefoontjes, Shockanrufe, worden volgens woordvoerster Svenia Temmen regelmatig gepleegd in het grensgebied. ,,Onder allerlei voorwendsels proberen de daders geld te krijgen. Meestal lukt dat niet maar in dit geval dus wel. We raden families inmiddels aan duidelijke afspraken te maken over hoe te handelen als zulke telefoontjes komen. We hebben ook speciale brochures waarin informatie over dit soort bedrog.’’