Starlink, het satellietbedrijf van Elon Musk, is veel van de satellieten die het vorige week lanceerde alweer kwijtgeraakt. Zo'n 40 van de 49 gelanceerde Starlink-satellieten zijn opgebrand in de atmosfeer.

Het bedrijf lanceerde vorige week donderdag 49 Starlink-satellieten aan boord van een Falcon 9-raket. De raket kon de satellieten in een baan rond de aarde brengen, maar na slechts een dag werden ze geraakt door een geomagnetische storm.

Dat zorgde er volgens Starlink voor dat de dichtheid van de atmosfeer veranderde, waardoor de satellieten uit hun baan zouden zijn geraakt. Veertig van de satellieten zouden daarbij genoeg hoogte hebben verloren om in de atmosfeer op te branden. Hoewel het niet de eerste keer is dat het bedrijf satellieten verliest, is dit het grootste enkele verlies tot nu toe.

Starlinks satellieten worden na een lancering eerst tot op een hoogte van 210 kilometer in een baan rond de aarde gebracht, waarna wordt nagekeken of de satelliet op een correcte manier werkt. Als dat het geval is, klimmen ze vervolgens naar hun uiteindelijk baan op een hoogte van zo’n 550 kilometer.

Als de satellieten echter niet naar behoren werken, worden ze terug de atmosfeer in gebracht. Dat kan omdat ze initieel in een lage baan rond de aarde zitten. Als ze terug in de atmosfeer zijn, branden de satellieten op, waardoor ze geen gevaarlijk ruimteafval kunnen vormen.
Filmpje

In een blogpost zegt het bedrijf dat satellieten die op deze manier worden afgedankt geen botsingen kunnen veroorzaken met andere satellieten. Ook zou het onmogelijk zijn dat stukjes van de satellieten de grond zouden raken.