Ze zijn razend populair: edelstenen met een zogenaamd helende of spirituele werking. Een ogenschijnlijk onschuldige trend die wanneer deze wordt toegepast op de vensterbank of als ketting ook zeker geen kwaad kan. Toch waarschuwen artsen nu tegen Entertainment Daily voor een andere variant: vrouwen stoppen de kristallen in hun vagina.

De zogenaamde 'yoni crystals' zijn sinds een flink jaar in opmars en zijn te koop bij verschillende online seksshops en spirituele webwinkels. Ook de winkel van Gwyneth Paltrow, onder andere bekend van de vagina-geurkaars, biedt de stenen aan.

Er wordt gesuggereerd dat de kristallen, wanneer deze worden ingebracht in de vagina, een innerlijke balans veroorzaken, een beter orgasme geven, onregelmatige ongesteldheid verhelpen of zelfs traumatische ervaringen kunnen uitwissen. Daar is geen enkel bewijs voor, maar voor minder prettige bijwerkingen wel.

Apotheker Hoessein Abdeh zegt tegen Entertainment Daily dat de zogenaamde voordelen nergens op gebaseerd zijn. "De meeste artsen zijn het er over eens dat yoni crystals geen enkel voordeel hebben" aldus Abdeh. "De stenen zijn een niet-natuurlijke indringer voor de vagina. Dat is een groot risico. De stenen hebben een poreus oppervlak, daar kunnen bacteriën in ophopen en zorgen voor een bacteriële- of schimmelinfectie."

"Om dezelfde reden kunnen er sneetjes in de vagina ontstaan, wat ook weer zorgt voor infecties en andere complicaties."

De edelstenen zouden ook lastig schoon te maken zijn, wat zorgt voor nog meer risico op ophogende bacteriën. Oftewel: als je eraan denkt om een steen in je vagina te stoppen, denk dan twee keer na!