Rusland zal geen raketmotoren meer aan de Verenigde Staten leveren vanwege de spanningen tussen beide landen door de Russische invasie in Oekraïne. Dat kan gevolgen voor de lanceercapaciteit van de VS hebben.
"In een situatie als deze kunnen we de Verenigde Staten niet voorzien van 's werelds beste raketmotoren. Laat ze maar op iets anders vliegen, hun bezemstelen, ik weet niet wat," zei Dmitry Rogozin, het hoofd van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos.
Rusland heeft sinds de jaren 90 al zo’n 122 raketmotoren geleverd aan de VS. Ook zou Roscosmos stoppen met het onderhoud van reeds geleverde motoren.
De beslissing om daarmee te stoppen kan gevolgen hebben voor de lanceercapaciteit van de VS. Zowel de United Launch Alliance (ULA), een bedrijf dat regelmatig raketten lanceert voor NASA, en Northrop Grumman, dat vluchten naar het ruimtestation ISS lanceert, gebruiken Russische raketmotoren.
Ceo van de ULA Tory Bruno zegt echter dat het bedrijf momenteel genoeg motoren heeft en dat het in de toekomst zal overstappen naar een motor die op Amerikaanse bodem wordt geproduceerd. Northrop Grumman zou toekomstige vluchten wel eens moeten pauzeren als het geen alternatief vindt.
Het is niet de eerste keer sinds de oorlog begon dat Rogozin opvallende uitspraken doet. Eind vorige week dreigde de Russische ruimtevaartbaas er nog mee dat het ISS zonder Russische hulp 'op Europa of de VS zou kunnen neerstorten'. Het ISS maakt gebruik van Russische motoren om in een baan rond de aarde te blijven.
Rusland besloot bovendien nieuwe lanceringen met het Europese Ruimteagentschap (ESA) op te zeggen. Rogozin zei dat Roskosmos al het technisch personeel van de Europese lanceerbasis Kourou in Frans Guyana zou terugtrekken.
Ruimtevaartbedrijven clashen ook met Rusland. Het Britse bedrijf OneWeb, dat een constellatie internetsatellieten de ruimte in wil schieten, heeft gisteren bekendgemaakt de samenwerking met Roscosmos stop te zetten. Rusland zou hebben geëist dat de Britse overheid, dat een aandeelhouder is, zijn belangen in OneWeb zou verkopen. Ook wilde Rusland een garantie dat de satellieten van het bedrijf niet voor militaire doeleinden zouden worden gebruikt.
Ook Elon Musk mengt zich in de strijd. Nadat Rogozin vorige week vroeg 'wie het ISS zal redden van een ongecontroleerde crash' tweette de zakenmagnaat simpelweg het logo van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX.
SpaceX had al lopende contracten met NASA om mensen en goederen naar het ISS te sturen. Zo goed als alle onderdelen van SpaceX komen van Amerikaanse bodem, dus het bedrijf is immuun voor Russische represailles.