Gebruikers van Facebook en Instagram die aanzetten tot haat tegen Russische militairen in Oekraïne worden momenteel niet geblokkeerd. Ook het oproepen tot de dood van Vladimir Poetin is toegestaan.

Facebook en Instagram versoepelen de regels rondom verboden inhoud, meldt Reuters. Uitlatingen als "dood aan de Russische bezetters" worden voorlopig toegestaan in twaalf Oost-Europese landen, waaronder Rusland en Oekraïne. "Politieke uitingen die normaal in strijd zijn met onze regels, zoals gewelddadige uitlatingen, worden nu toegestaan", aldus moederbedrijf Meta.

Volgens een interne e-mail laten de sociale media ook berichten door waarin wordt opgeroepen tot de dood van de Russische president Vladimir Poetin of zijn Belarussische ambtsgenoot Aleksandr Loekasjenko.

Doodsbedreigingen zijn niet toegestaan als deze als "geloofwaardig" worden gezien, bijvoorbeeld omdat er over een locatie of methode gesproken wordt. Haatzaaien tegen Russische burgers is evenmin toegestaan. Het mag alleen als het militairen of regeringsleiders betreft.

De Russische ambassade in de VS reageerde woedend op het nieuwe beleid van Meta en riep de autoriteiten op maatregelen te nemen tegen "de extremistische activiteiten" van het bedrijf.

Rusland blokkeerde vorige week de toegang tot sociale media als Facebook en Twitter. In de EU gelden sancties tegen de Russische staatsmedia RT en Sputnik wegens verspreiden van desinformatie. Daardoor hebben sociale media de accounts van deze bedrijven geblokkeerd. Ook Nederlandse internetproviders blokkeren sinds dinsdag de websites van RT en Sputnik.