Opblaasbare obstakels, glijbanen en stormbanen. Het klinkt misschien als een leuk uitje voor kinderen, maar in de Jaarbeurs in Utrecht zijn ook volwassenen welkom om te spelen. "Mensen hangen met hun tong op de knieën als ze klaar zijn."

Nadat het evenement in totaal vijf keer is uitgesteld lijkt het erop dat alle seinen voor april op groen staan. Tot grote opluchting van de organisatie. "We gaan ons best doen om het goed door te laten gaan", zegt projectmanager Stijn van Liempt tegen EditieNL. Het evenement is namelijk midden in de coronapandemie op poten gezet.

"We wilden graag een sportief uitje organiseren voor mensen in de coronatijd, omdat iedereen zo veel thuiszat", vertelt de projectmanager. Daar zijn ze toen kleinschalig mee begonnen met Blow Up Utrecht. "Dat smaakte naar meer dus hebben we het uitgebouwd naar de Blow Up Extreme."

In totaal zijn er vijftig attracties verdeeld over een oppervlakte van 36,5 duizend vierkante meter. Dat staat gelijk aan zes voetbalvelden. "Die attracties worden in de jaarbeurs verdeeld over vier hallen. Hal 1 is onze extreme hal, die is voor de echte daredevils", legt Van Liempt uit. "Verder is er een hal met kinderobstakels, een gamehal en een gezinshal met wat kleinere opblaasobstakels."

Dat de extreme hal voor waaghalzen is, bewijzen de attracties wel. "Zo heb je bijvoorbeeld The Scorpion, een tien meter hoge glijbaan, of de Acropolis. Dat is een soort springkasteel met vrije vallen en obstakels." Maar het hoogtepunt is volgens de projectmanager de Cobra: een zeshonderd meter lange stormbaan met obstakels. Guinness World Records komt langs om de baan uit te reiken als langste ter wereld.

Tot nu toe klinkt het evenement nog niet heel hoogtevreesvriendelijk, geeft ook Van Liempt toe. "Mensen met hoogtevrees zullen daar inderdaad ver van wegblijven." Hij verzekert wel dat er ook genoeg te doen is voor mensen die laag bij de grond willen blijven.

Elke opblaasattractie is door de organisatie zelf ontworpen en in overleg met producenten gemaakt. De verzameling aan obstakels wordt op die manier elke editie weer uitgebreid. "We zijn nu ook bezig met het organiseren van een evenement voor de zomer. Daarvoor staan al weer nieuwe schetsen op papier."

Er zijn meerdere plekken in Nederland waar volwassenen zich kunnen uitleven. Zo opende er afgelopen september in Breda een tweede vestiging van het airpark Bounce Valley. Ook in Rotterdam is trampolinepark JumpXL populair onder alle leeftijden.