Weinig zo Amerikaans als het fenomeen premiejager – niet alleen in het Wilde Westen, maar tegenwoordig ook in New York City. Daar bestaat sinds een aantal jaar een programma voor schone lucht, dat onder meer behelst dat bedrijfswagens hun motor niet langer dan drie minuten stationair mogen laten draaien, voor scholen zelfs niet langer dan één minuut.

Om te handhaven schakelen de New Yorkse autoriteiten de burger in: als die een dader op video weet te vangen, krijgt hij of zij 25 procent van de bijbehorende boete: 87,50 van 350 dollar. Dat is omgerekend bijna 80 euro per geval. Dat dat een heel lucratieve business kan zijn, bleek uit een onderzoekje van The New York Times; de krant sprak iemand die er jaarlijks 64.000 dollar aan overhield. In totaal werd er vorig jaar 700.000 dollar uitbetaald aan premiejagers, waarvan het meeste geld naar twintig individuen ging.

Helemaal zonder gevaar is het niet om de trucks op draaiende camera te vangen – in één geval leidde een opstootje tussen een boze chauffeur en de filmende burgerwacht tot een knokpartij en zelfs een rechtszaak.