Velden vol met typisch Nederlandse tulpen en andere bloemen. Vanaf vandaag zijn ze weer te aanschouwen in Keukenhof en de velden eromheen in de Bollenstreek. De bollenkwekers houden hun hart vast voor de toeristen die daarop afkomen. Voor het perfecte plaatje lopen ze door de velden heen en maken bloemen kapot. Daarom zijn de kwekers op zoek naar een goede manier om mensen op een natuurvriendelijke afstand te laten genieten. Maar dat lijkt nog niet zo makkelijk. "De verleiding is te groot."
Het probleem speelt zich vooral af in de velden die buiten de Keukenhof liggen. "De bloemen die daar staan moeten de bollenkwekers nog verkopen. Dat is hun brood", vertelt Annika Versloot van de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur. "In totaal ligt de exportwaarde van bloementeelt op een paar miljard. Dat is de parel van de economie."
En dat terwijl toeristen flinke schade kunnen aanrichten in de velden, wat ten koste gaat van de export. Zo zitten er bijvoorbeeld strenge regels aan het exporteren van tulpen door plantvirussen. "Als je door de velden struint en een plant kapottrapt waar een virus opzit, kun je andere planten ook besmetten. Dat moet je echt voorkomen", legt Versloot uit aan EditieNL.
Om te voorkomen dat mensen zomaar de velden inlopen heeft de brancheorganisatie banners neergezet. "Dat was het initiatief van een bollenkweker die het niet meer over zijn hart kon verkrijgen dat mensen zo klakkeloos door de velden liepen", zegt Versloot. Andere maatregelen, zoals het plaatsen van hekken, is geen optie. "Dat mag niet en is onmogelijk. We moeten mensen op een vriendelijke manier erop wijzen dat ze op de paden blijven."
Maar of deze vriendelijke methode ook echt gaat werken, betwijfelt hoogleraar psychologie Paul van Lange. "De verleiding is te groot om het wel te doen", zegt hij tegen EditieNL. "Er zal altijd wel een aantal mensen zijn die zich er niks van aantrekt."
Dat heeft er volgens Van Lange vooral mee te maken dat het eigen belang groter is dan het gezamenlijk belang. "Een mooie foto maken tussen de bloemenvelden is een hele krachtige drang. Je bent iets unieks aan het doen en dat wil je delen. Daarin laat je je niet weerhouden door een bord."
De hoogleraar denkt wel dat iemand zich schuldig voelt wanneer hij een bloem kapotmaakt. Daarom zullen er ook mensen zijn die netjes doen wat er wordt gevraagd. "Maar het grootste deel zal het schuldgevoel voor lief nemen", zegt Van Lange.
Bollenboer Allan Visser snapt wel dat mensen toch het veld ingaan voor een foto. "We zijn allemaal deel van de instageneratie. Dus mensen vinden het mooi om de bollen in te gaan want dan heb je een super mooie foto. Maar toch vraag ik iedereen om buiten het veld te gaan staan want anders beschadig je al die mooie tulpen."