Bij snelheidscontroles op de ringweg van Groningen zijn tussen oktober en februari maar liefst 92 mensen hun rijbewijs kwijtgeraakt. Uit onderzoek van RTV Noord blijkt nu dat dit in de helft van de gevallen onterecht moet zijn geweest. De lasercontroles die de politie op de A7 uitvoerde waren vaak niet volgens de richtlijnen.

Aan de ringweg in Groningen wordt al lange tijd gewerkt. Een van de speerpunten van Politie Noord Nederland was om hierbij goed te handhaven op het naleven van de veranderde verkeersregels. Het zorgde voor een stortvloed aan verkeersboetes en ingevorderde rijbewijzen. Overtredende voertuigen werden vaak door het verkeersteam met een foto op sociale media geplaatst.

Op één plek werden wel heel veel bekeuringen geschreven: op de afrit bij Hoogkerk. In januari en februari raakten daar 26 bestuurders hun rijbewijs kwijt. Nu blijkt echter dat de politie op die plek helemaal niet mocht controleren. De politie stelde zich namelijk op vlakbij een snelheidsbord, en dat is tegen de regels.

In plaats van zelf het boetekleed aan te trekken, ontkent de politie stellig dat er daadwerkelijk fouten zijn gemaakt. Er is volgens de politie niet op de verkeerde plek gecontroleerd, maar agenten gaven de verkeerde locatie door in de administratie. "Het gaat in de genoemde situaties om een administratieve fout met betrekking tot de vastlegging van de locatie en er is niet gehandeld in strijd met de richtlijnen rondom lasercontroles", aldus een woordvoerder van de politie.

Daar lijkt alleen niets van te kloppen, stelt het OM. "Uit de betreffende pv’s bleek dat de afstand tussen de locatie van het bord met de geldende maximumsnelheid (A1 bord) en de locatie van de meting niet groot genoeg was. De beslissing om deze zaken te seponeren is teruggekoppeld aan de politie." Het OM heeft geen aanwijzingen dat er een administratieve fout zou zijn geweest, meldt ze aan RTV Noord.

Advocaat Peter Koops, die een van de gedupeerden bijstaat tegen de politie, schoot in de lach bij het aanhoren van de politieverklaring. "Ze willen het kennelijk niet gewoon toegeven. De verklaring van de politie is niet geloofwaardig en eenvoudigweg niet de waarheid."