In de Amsterdamse bibliotheek aan het Oosterdok is het beeld van de Joodse filosoof Spinoza aan stukken geslagen. Bestuursleden van de Amsterdamse Spinoza Kring denken aan opzet. Dat meldt Trouw vrijdag.

Uit bewakingsbeelden blijkt dat het kunstwerk ‘moedwillig is stukgemaakt’, zegt emeritus hoogleraar Spinozastudies Henri Krop. “Er is op de beelden niet te zien wie de dader is. Wel dat er opzet in het spel is.”

Zeker is dat Spinoza telkens weer rumoer veroorzaakt. In conservatief-joodse kring omdat hij God vereenzelvigde met de natuur: de banvloek uit 1656 is nooit opgeheven. Maar ook in progressieve kring is hij omstreden. De wijsgeer die steevast opduikt in het rijtje ‘grootste denkers aller tijden’ zou onderdeel zijn van een ‘dominant, eurocentrisch en racistisch perspectief dat niet bijdraagt aan een inclusieve samenleving’, zegt religiewetenschapper Pooyan Tamimi Arab, verbonden aan de Universiteit Utrecht. “En woke was hij ook al niet: hij vond dat vrouwen zich beter niet met politiek konden bemoeien.”