Het Witte Huis is van plan de 700 rijkste Amerikanen voor het eerst een directe belastingaanslag te sturen. Dat blijkt uit informatie die The Washington Post heeft gekregen uit verschillende bronnen.

Ook heeft de krant een regeringsdocument ingezien. Volgens dat stuk zou het wetsvoorstel van president Joe Biden betekenen dat de miljardairs in het land een belastingtarief opgelegd krijgen van minimaal 20 procent. Dat gaat gelden voor huishoudens die jaarlijks goed zijn voor meer dan 100 miljoen dollar aan inkomsten.

Biden, die het plan maandag zal presenteren als onderdeel voor de begroting 2023, is al langer voorstander van het zwaarder belasten van de superrijken. Tot dusver is dat nooit gelukt.

De lancering van het plan wordt vergezeld door signalen dat de vastgelopen onderhandelingen tussen de regering en de dwarsliggende Democratische senator Joe Manchin over economische onderwerpen misschien weer op gang zijn gekomen. Het is echter onduidelijk of Manchin en zijn Democratische collega Kyrsten Sinema, die zich recentelijk tegen enkele cruciale wetsvoorstellen van Biden hebben gekeerd, zullen instemmen met het belastingvoorstel. Van Republikeinen is geen enkele steun te verwachten.