Na twee jaar coronacrisis is de omvang van de krabbenpopulatie in Cuba enorm toegenomen. Het resultaat is een ongeziene toestroom aan krabben die met miljoenen tegelijk migreren van het regenwoud naar de oceaan, om daar hun eitjes uit te broeden. De lokale bevolking spreekt van een ongeziene golf aan krabben.

Ieder jaar maken krabben de tocht van het regenwoud naar de oceaan. Die massale trektocht begint kort nadat de krabben gepaard hebben, zodat de vrouwtjes in de zee hun eieren kunnen uitbroeden. Voor de coronacrisis was het een helse tocht voor de schaaldieren: geregeld moesten ze erg drukke verkeerswegen oversteken, een manoeuvre die velen onder hen niet overleefden. Dankzij de coronacrisis konden ze die tocht in alle rust ondernemen. Met tot gevolg dat de Cubaanse wegen dit jaar overspoeld worden door miljoenen krabben.

«Het is heel waarschijnlijk dat de krabbenpopulaties zich hersteld hebben en dat er daarom nu zo’n sterke migratie is», vertelt de wetenschapper Reinaldo Santana Aguilar aan The Sun. Aguilar bevestigt dat er ongewoon veel krabben op pad zijn dit jaar.

De automobilisten doen hun uiterste best om de dieren geen pijn te doen, al is dat niet de gemakkelijkste opgave. Girodanis Duran getuigt in The Sun dat hij met een zelfgemaakte dweil krabben van de baan veegt vooraleer hij met zijn wagen door de straat rijdt. «We gebruiken de dweil om de krabben af te schrikken zodat we hen niet doden. Het zijn dieren», aldus Duran.
Filmpje