In 'De Erfgenaam' reist Ruben Nicolai (46) af naar het zonnige zuiden. Hij volgt sporen in de Franse hoofdstad Parijs en aan de Côte d'Azur. Naast een geldbedrag van 75.000 euro wordt er ook een enorm huis nagelaten. Dit alles is de nalatenschap van Atoinette Hek. Ruben stuit op een ongelofelijk tragische familiegeschiedenis, maar zou het hem ook lukken om een erfgenaam te vinden?

Wanneer Ruben de zaak bespreekt met erfgenamenonderzoeker Klaas Zondervan, blijkt dat ze wel weten dat er een huis is nagelaten, maar niet waar dat huis staat. Wat wel bekend is, is dat de moeder van Antoinette - die Aleida heet - is overleden in Parijs. Daarom denkt Klaas dat het gezin in Parijs woonachtig was. Uit de overlijdensakte die Ruben in Parijs opduikt, komt naar voren dat de vader van Antoinne de naam Antoin droeg.

Al snel vindt Ruben de trouwakte van Antoinette, die in 1949 op 33-jarige leeftijd is getrouwd met André Germain Verneiges. Op een site vindt Ruben uiteindelijk de sterfdatum van Antoinne Verneiges-Hek. Ze blijkt op 98-jarige leeftijd te zijn overleden, in 2014. Vervolgens ontdekt hij dat haar afscheidsdienst in een kerk aan de Côte d'Azur was.

Eenmaal in de kerk waar de uitvaart van Antoinette heeft plaatsgevonden, vindt Ruben de pastoor die de dienst heeft verzorgd. Het blijkt dat de dienst in het Nederlands is gehouden en dat er een Nederlandse priester bij was.

Net wanneer Ruben muurvast zit, belt Klaas met een nieuwtje. Hij heeft het huis gevonden dat ook is nagelaten door Antoinette. Dat blijkt in Hyeres te staan, de plek waar ook haar uitvaart was. Als hij het huis bezoekt, komt hij een vrouw tegen die hem vertelt dat Antoinette daar inderdaad heeft gewoond, maar geen kinderen heeft nagelaten. "Er is geen erfgenaam", vertelt de dame. Klaas belt ondertussen met het nieuws dat de woning van Antoinette 600.000 euro waard is.

Via de stamboom komt Ruben erachter dat Antoinette vijf broers had. Eén van hen is op 3-jarige leeftijd overleden. Een ander in 1975. De overige drie allemaal op dezelfde dag in 1942. Zou dat wat met de oorlog te maken hebben? Dat zoekt Ruben uit in het archief van het plaatsje St. Dizier. Daar blijkt dat de drie broers zijn gestorven door verdrinking, tijdens het zwemmen, onder toeziend oog van hun vader.

De medewerker van het archief brengt Ruben dan in contact met iemand die ooggetuige was van de tragische verdrinking van de broers. Hij bevestigt het trieste verhaal en Ruben leert dat alle broers kinderloos zijn overleden. Daarom moet Ruben op zoek naar afstammelingen via de ouders van Antoinette.

Ruben maakt erfgenaam blij met Door het huiswerk dat Klaas heeft gedaan, zijn er veel afstammelingen in beeld gekomen, maar nog geen erfgenaam. De stamboom van vaders kant is wel compleet. Volgens het Franse erfrecht hebben alle neven en nichten die na het overlijden van Antoinette nog in leven waren recht op een deel van de erfenis.

Ruben ontdekt dat een nichtje van Antoinette, genaamd Margeretha, pas in 2019 is overleden. Haar kinderen Lambertus en Wilhelmina zijn dan ook erfgenaam van hetgeen dat Antoinette heeft achtergelaten. Een andere nicht van Antoinette, met de naam Theodora, leeft nog wél. Zij heeft de respectabele leeftijd van 103 inmiddels bereikt en recht op een erfenis van 168.750 euro. Ruben wil Theodora dolgraag ontmoeten, maar een onverwacht bezoek aan de oude vrouw heeft een te grote impact. Ze brengt de boodschap wel over.

Uiteindelijk ontmoet Ruben de erfgenamen Lambertus en Wilhelmina. Zij hebben uiteindelijk allebei recht op een erfenis van 84.375 euro. "Ongelofelijk. Dat had ik niet verwacht", zegt Lambertus over het nieuws. "Zo, dat is wel heel mooi", is de eerste reactie van Wilhelmina. "Ik vind het wel heel bijzonder. Ik had dit nooit verwacht."