Hoe zou het zijn als planten muziek konden maken? Muzikant Tarun Nayar laat het horen op TikTok.

Hoe klinkt een cacaoboon? En kun je dansen op het ritme van een ananas? Muzikant Tarun Nayar (@modernbiology) laat op TikTok zien dat er muziek zit in zo ongeveer alles wat leeft. Hij duikt geregeld de Canadese bossen in en sluit daar zijn synthesizer aan op allerlei planten die hij tegenkomt om er vervolgens muziek mee te maken.

Wel een kleine kanttekening. De planten maken de muziek niet echt zelf. Nayar, opgeleid als bioloog, gebruikt de bio-elektriciteit die door de bladeren of stammen stroomt. Die pikt zijn synthesizer op als een ritme. Vervolgens draait hij aan wat knoppen en klinkt het ineens als muziek.

En daar komen af en toe best dansbare nummers uit. Zo produceert hij met behulp van paddenstoelen eighties-achtige klanken die niet zouden misstaan in de serie Stranger Things, klinken er wat lieflijke fluitachtige tonen uit een appelboom, en weet hij uit een aronskelk een modern klinkend dancenummer te halen. Nayar heeft zelfs al een album vol plantenmuziek uitgebracht en is van plan nog veel meer muziek te maken.

Begrijpelijk ook, als je ziet dat zijn video's soms wel tientallen miljoenen keer zijn bekeken. Vooral zijn paddenstoelenmuziek is populair, vertelde hij onlangs aan The Verge. “Als ik alleen nog muziek met paddenstoelen zou maken, belt een grote muzikant als Tyler, the Creator me nog een keer voor een samenwerking.”

Overigens heeft ook rapper Snoop Dogg ervaring met plantenmuziek, in 2019 was hij betrokken bij het nummer Sticky Situation, gemaakt met behulp van een wietplant.

Wie dat wil, kan ook zelf aan de slag met planten. Zo heb je apparaten met klinkende namen als Plantwave of Plantchoir waarmee je vanuit je woonkamer je eigen plantenmuziek kan maken. Dat is alleen geen goedkope hobby, je bent er al gauw zo’n 200 euro aan kwijt.