Wetenschappers van NASA willen contact maken met buitenaardse wezens. Daartoe hebben ze een boodschap geschreven die ze binnenkort mogelijk de ruimte insturen.

Dat bericht gaat wel wat verder dan een 'hallo, hoe gaat het?' Doel is om de buitenaardse wezentjes zoveel mogelijk informatie te verschaffen over onze beschaving. "De boodschap omvat wiskundige en natuurkundige basisconcepten om een universeel communicatiemiddel tot stand te brengen, gevolgd door informatie over de biochemische samenstelling van het leven op aarde", zegt hoofdauteur Jonathan Jiang tegen RTL Nieuws.

Het zogenoemde Beacon In The Galaxy (BITG) is geschreven in binaire code en wordt afgesloten met een digitaal beeld van een man en een vrouw en de uitnodiging om een bericht terug te sturen. Het wordt verstuurd via de Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope (FAST) in China, de grootste radiotelescoop in de wereld. Het is pas de tweede keer dat er op deze manier een dergelijk bericht de ruimte in gaat. Dat gebeurde voor het eerst in 1974.

Overigens is niet iedereen enthousiast. Omdat ook de exacte positie van de aarde wordt vrijgegeven, vrezen deskundigen dat een eventueel vijandige soort een aanval op onze planeet kan uitvoeren. Jiang gelooft daar niet in. "De logica suggereert dat een soort die voldoende complexiteit heeft bereikt om communicatie door de kosmos mogelijk te maken, zeer waarschijnlijk ook een hoog niveau van onderlinge samenwerking heeft bereikt en dus het belang van vrede en samenwerking zal kennen."