Er is geen betere tijd om peultjes te oogsten in Nederland dan nu, en toch liggen er in de supermarkten peultjes uit het verre buitenland. Zo haalt de Jumbo ze uit Guatemala en kun je bij de Albert Heijn peulen uit Zimbabwe krijgen. Waarom?

Dat vroegen veel mensen op sociale media zich af nadat onder meer bioloog Sjoerd van de Wouw een foto van de peultjes uit Zimbabwe online zette. "Ook voor deze onzin landen er vliegtuigen op Schiphol", schreef hij erbij.

Waarom doen de supermarkten dit? In ieder geval niet omdat peultjes uit het buitenland lekkerder zijn, legt Willy Baltussen uit aan RTL Nieuws. Hij is senior onderzoeker agrarische ketens en duurzaamheid aan Wageningen University. "Ook al komen de peultjes in Nederland vooral uit een kas en in het buitenland van het land, een verschil proef je niet. Een peultje is een peultje."

Het zit hem volgens de supermarkten vooral in het aantal peultjes dat in Nederland verbouwd worden. "Peultjes komen bij Albert Heijn uit Zimbabwe omdat er onvoldoende grootschalige teelt in Nederland is om onze 1100 winkels te bevoorraden", reageert een woordvoerder van Albert Heijn.

Volgens een woordvoerder van de Jumbo komt dat door het 'Nederlandse klimaat dat helaas niet geschikt is om peulen op grote schaal te telen'. "Er is daarmee in Nederland niet voldoende aanbod om al onze winkels te kunnen bevoorraden."

Dat er niet genoeg Nederlandse peultjes zijn voor alle supermarkten in het land, beaamt de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) desgevraagd aan RTL Nieuws. Maar dat zou 'absoluut niet' aan het Hollandse klimaat liggen. "In Nederland kun je uitstekend peultjes telen. Ze worden echter met de hand geoogst, en omdat de kosten daarvoor hoger werden dan de consumenten bereid waren te betalen, worden de peultjes tegenwoordig niet meer op grote schaal in Nederland geteeld."

Hierdoor is het aanbod in Nederland afgenomen, waardoor de supermarkten nu alleen nog peultjes uit onder andere Zimbabwe en Guatemala aanbieden.

Volgens de LTO is het in het kader van duurzaamheid van cruciaal belang dat dit gaat veranderen en dat producten die in het betreffende seizoen in Nederland worden geproduceerd niet meer geïmporteerd worden. Daarover gaan ze de komende jaren in gesprek met de supermarkten. "Wil verduurzaming werkelijk slagen, dan is het nodig het frame van 'altijd de laagste prijs' los te laten."

Maar is het zo klimaatonvriendelijk? Jumbo laat weten dat hun peultjes 'in de regel over zee worden vervoerd en niet per vliegtuig om zo de impact op het milieu te verkleinen'. Onderzoeker Baltussen: "Het energieverbruik is beperkt als je vervoert per schip. Waarschijnlijk verbruik je dan voor één peultje nog minder dan wanneer je een peultje hier in een kas teelt. Als je het peultje per vliegtuig naar Nederland laat komen, is dat een ander verhaal. Dat zal het klimaat echt geen goed doen."

Albert Heijn laat weten dat hun peultjes wel per vrachtvliegtuig naar Nederland komen, maar de supermarkt is 'in gesprek om ze per schip te laten komen'.

Naast de discussie over de prijs van een peultje en of het wel of niet slecht is voor het klimaat, is er ook nog een ander punt te noemen. Baltussen: "Zimbabwe en Guatemala: dat zijn niet de meest rijke landen. Als je importeert uit dat soort landen, kan dat een positief effect op die landen hebben. Het levert hen inkomen op en werkgelegenheid. Niet alleen voor de boer, maar vaak wordt het hele productieproces daar gedaan. Je kunt dit dan ook zien als een vorm van ontwikkelingshulp."

Albert Heijn laat in een reactie daarop weten dat het Zimbabwaanse bedrijf Selby, waar zij de peultjes van afnemen, is aangesloten bij hun AH Foundation. "Specifiek voor Selby werden samen met onze foundation de leefomstandigheden van Selby's medewerkers verbeterd. Zo kwamen er stenen huizen, elektra, stromend water, sanitair én een multifunctioneel ontmoetingscentrum. Voor projecten werken we samen met vertegenwoordigers van de medewerkers van onze leveranciers die ons vertellen waar de grootste noden en prioriteiten liggen."