Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten circa 1500 zaken te seponeren wegens personeelstekort bij de rechtbank Gelderland. Justitie spreekt van een 'onvermijdelijke keuze' die evenwel 'zeer pijnlijk' kan zijn voor slachtoffers.

De geseponeerde zaken zijn eenvoudige misdrijven, zoals diefstallen, verkeerszaken en bezit van hennep. Het gaat om zaken die meer dan anderhalf jaar wachten op behandeling door een politierechter, aldus het OM Oost-Nederland.

"We zijn nu op het punt gekomen dat er drastische maatregelen nodig zijn", aldus hoofdofficier Marthyne Kunst van het OM Oost-Nederland. "Wij hebben ons maximaal ingespannen om oudere zaken af te handelen, maar de voorraden blijven oplopen."

Volgens rechtbankpresident Rémy van Leest is het al een aantal jaar zo dat de rechtbank Gelderland kampt met een tekort aan rechters. "Het geld dat nu beschikbaar is om meer rechters aan te nemen en op te leiden, lost de problemen op korte termijn niet op", aldus Van Leest. Een opleiding tot rechter duurt gemiddeld drie jaar.

Er zijn de afgelopen jaren meer zaken bijgekomen dan de rechtbank kan behandelen, zag het OM. Ook zijn de zaken de laatste paar jaar complexer geworden, waardoor het meer tijd kost om ze te behandelen.

Slachtoffers die het niet eens zijn met de beslissing in hun zaak hebben de mogelijkheid om daartegen in beroep te gaan bij het gerechtshof, zegt het OM. Met een zogenoemde artikel-12-procedure kan het Openbaar Ministerie dan alsnog gedwongen worden om tot vervolging over te gaan.