Een ex-medewerkster van Amazon is schuldig bevonden aan een grote hack waarbij ze gegevens van ruim 100 miljoen bankklanten stal.

De 36-jarige Paige Thompson zocht naar niet goed geconfigureerde accounts van klanten van Amazon en kreeg zo toegang tot meer dan dertig accounts. Daaronder was het account van Capital One, een van de grootste banken van de VS. Ze wist daarmee de persoonlijke informatie van meer dan 100 miljoen rekeninghouders te stelen.

Capital One maakte het datalek in 2019 bekend. De hack kostte de bank veel geld. Capital One betaalde aan toezichthouders een boete van ruim 80 miljoen dollar. Ook schikte de bank rechtszaken aangespannen door klanten voor in totaal 190 miljoen dollar.

Thompson stal niet alleen gegevens, maar gebruikte de servers van Amazon ook om cryptomunten voor eigen gewin te genereren.

Op meerdere internetfora schepte Thompson op over haar daden. Ook in sms'jes deed ze dat. Die berichten werden allemaal getoond tijdens de rechtszaak.

Hoe lang Thompson de cel in moet, is nog niet duidelijk. Nu een jury haar schuldig heeft bevonden, beslist een rechter over de straf. Thompson kan worden veroordeeld tot maximaal twintig jaar gevangenisstraf.