RILLAND - Het containerschip MSC Diletta passeert morgen over de Schelde. Met een diepgang van 15,90 meter mag hij nog net het Zeeuwse water bevaren.

Adri de Schipper houdt vanuit zijn woning in Rilland alle passerende boten goed in de gaten. ,,Er komen hier wel vaker grote schepen voorbij, maar deze is wel heel bijzonder", vertelt hij. Schipper legt uit dat de MSC Diletta een van de grootste containerschepen ter wereld is. Met een diepgang van 15,90 meter is het een nieuw record voor de Westerschelde. ,,Vorige week kwam er een schip voorbij met een diepgang van 15,50 meter. Dat was kort het maximum.” Hij betwijfelt of er na de MSC Diletta nog andere schepen zullen passeren die zo diep liggen. Vaartuigen die over de Schelde komen mogen een maximale diepgang van 16 meter hebben.
De MSC Diletta, die 24.000 containers kan vervoeren, is vanuit Portugal onderweg naar Antwerpen. Het is nog even afwachten hoe laat het schip morgen passeert. Voor spotters is het containerschip in ieder geval een buitenkansje om te zien, weet Schipper uit ervaring. ,,Het schip kan enkel met hoog water passeren. Dus waarschijnlijk wordt het rond 10 of 11 uur 's ochtends of 's avonds. Via MarineTraffic kun je precies volgen waar het schip is.”
Foto