Een 7-jarig jongetje is woensdagmiddag met de elektrische auto van zijn vader de woning van zijn overburen in Zwolle binnen gereden. De splinternieuwe Audi e-tron kwam door de voordeur in de hal terecht. ,,Ik dacht dat het een gasexplosie was.’’
Foto

Het incident gebeurde aan de Waver, in de wijk Aa-landen. Het jongetje speelde volgens zijn vader vaker in de bewuste auto, omdat hij gek is op mooie wagens. Dit keer wist hij de auto te starten, waarna hij met het voertuig met flinke snelheid de woning binnen reed.

Vader zit beduusd in de deuropening van hun woning. Zijn 7-jarige zoontje zit naast hem, met tranen in zijn ogen. ,,Hij kwam binnen en zei: ‘de auto ging rijden tegen de muur van de buren aan’. Dus ik ben direct naar buiten gelopen om te kijken wat er aan de hand was. Het is een elektrische auto, dus als je dan het pedaal intrapt gaat het hard.”

De man schudt zijn hoofd. ,,Het het zoveel erger kunnen aflopen. Maar daar wil ik niet teveel over nadenken.” Hij heeft de auto pas geleden aangeschaft. ,,Ik hoop dat hij het nog doet. Maar ja, dat is bijzaak natuurlijk.”

De woning op nummer 9 raakte zwaar beschadigd. Buurvrouw Meriel Plakker, die op nummer 11 woont, hoorde een enorme klap: ,,Ik dacht eerst dat er een gasexplosie was. Onze deur was ook ontzet, waardoor ik hem niet kon openen. Ik ben via een raampje naast onze deur naar buiten geklommen. Hierna ben ik naar de achtertuin gelopen. De dochters van onze buurman zaten boven en die waren erg overstuur. Ik heb ze naar buiten begeleid.”

Wendell Leiwakabessy, de eigenaar van de woning kwam net tuis van zijn werk toen hij de auto in zijn woning zag staan. Hoewel de ravage behoorlijk is, blijft hij er erg nuchter onder. ,,Ik ben allang blij dat er verder niets aan de hand is. Natuurlijk schrokken we, maar voor ons buurjongetje is het een behoorlijk trauma.”

Het 7-jarige jochie was zó overstuur over zijn actie, dat zijn vader besloot ijsjes aan hem en de buren uit te delen. ,,Normaal gesproken staat hij altijd voor iedereen klaar en troost hij iedereen. Nu moeten andere mensen hem troosten.” De uitgeklapte airbag voorkwam dat het jongetje verwondingen opliep.

De bewoners mogen van de brandweer hun woning tijdelijk niet in, tot een bergingsbedrijf de auto verwijdert. Volgens een woordvoerder van de politie is er geen instortingsgevaar.