Ja, de aandacht voor de wereldwijde coming-outday is belangrijk, maar om acceptatie van de lhbti-gemeenschap écht te bevorderen, zijn andere maatregelen gevraagd. Dat bleek afgelopen weekend wel weer, toen twee bekende oud-voetballers nog grapjes maakten over homoseksualiteit. "Daar werd ik echt even heel chagrijnig van."

Thomas Pruijsen (34) zat zondagmiddag in de Kuip in Rotterdam toen hij het eerste twitterberichtje van de Spaanse doelman Iker Casillas las. "Ik hoop dat iedereen het respecteert. Ik ben homo", schreef Casillas. Het was precies waar Thomas al tijden op hoopte. "Eindelijk een topspeler die uit de kast komt. Echt een rolmodel. Begrijp me niet verkeerd, ik vond het ook mooi toen andere voetballers uit de kast kwamen. Maar die kent bijna niemand. Hier was ik echt blij mee."

Al snel veranderde dat blije gevoel van Thomas. Een andere ex-topspeler van Barcelona, Carles Puyol, reageerde onder het bericht van Casillas met de tekst: "Het is tijd om ons verhaal te vertellen, Iker." De tekst werd begeleid met een hartje en een kusje, maar zaaide vooral twijfel. Totdat Casillas z'n coming-out-tweet weer weghaalde. Gehackt, was zijn uitleg.

Thomas gelooft niets van die uitleg van Casillas. Wat hem betreft is het een totaal mislukte grap en dus geen stap voorwaarts in het acceptatieproces van de lhbti-gemeenschap, eerder achteruitgang. "Er worden dus nog steeds grappen gemaakt over homoseksualiteit. Jongens die homoseksueel zijn, denken nog wel een keer na voordat ze het in de kleedkamer vertellen."

Een flinke tegenvaller, vindt ook Philip Tijsma van COC, de belangenvereniging voor de lhbti-gemeenschap. "Genderidentiteit is voor veel mensen van wezenlijk belang. Het is niet iets om grappen over te maken. Dat geen enkele voetballer in Nederland openlijk lhbti is, geeft aan hoe lastig het onderwerp is. En grappen maken helpt niet."

Puyol maakte later zijn excuses voor zijn 'grap', maar doordat hij het nodig vond een grap te maken, was het leed al geschied. En dus worden coming-outs door deze grapjes mogelijk weer even uitgesteld, zegt Thomas. "De aandacht voor het moment van de coming-out is belangrijk, maar het normaliseren van de lhbti-gemeenschap levert op dat vlak veel meer op."

Volgens Tijsma van het COC is de coming-outday nog ontzettend nodig. Misschien wel meer dan in andere jaren. "We zien dat de acceptatie stagneert. Dat vind ik best zorgelijk. Ook in Europa gaan veel landen ons voorbij als het gaat om de rechten van de lhbti-gemeenschap. We staan op plek 13, net na het invoeren van het homohuwelijk stonden we bovenaan."

Dit jaar wordt er op coming-outday gefocust op 'safe plees' op scholen. Veilige wc's dus. "Want de wc is de plek waar veel jongeren zich onveilig voelen." Sommigen drinken de hele dag niets om maar te voorkomen dat ze naar de wc moeten. Dat kan zelfs leiden tot medische klachten. "Rond toiletten wordt veel gepest. Jongeren voeren nu actie om dat aan te pakken. Onder meer door menstruatieproducten beschikbaar te stellen, wc's te maken waar iedereen gebruik van kan maken en borden met regels op te hangen."

Maar jongeren vragen zich tegelijkertijd ook steeds vaker af of het wel nodig is om uit de kast te komen. "Waarom moet ik iets, als een hetero dat niet hoeft", is een geluid dat ze bij het COC vaker horen. "Een positief signaal", vindt Tijsma. "Het wordt steeds vaker als iets normaals gezien."