In de Spaanse stad San Fernando (in de zuidelijke provincie Cádiz) zijn ze klaar met zulke uitspraken over vrouwen in het verkeer. Wie daar nog een seksistische opmerking maakt, riskeert voortaan een boete van maximaal 100 euro.

De gemeenteraad heeft de handen ineengeslagen om seksistische beledigingen te beteugelen. Met de nieuwe maatregel - die overtreders een boete van maximaal 100 euro kost - willen ze dit gedrag ontmoedigen.

Dat vrouwen vaak het mikpunt zijn van frustratie in het verkeer wordt bevestigd op straat, blijkt uit een reportage van het Spaanse televisiestation La Sexta. "Dat moet wel een vrouw zijn", zegt een Spaanse burger. "Als je ziet dat een manoeuvre slecht wordt uitgevoerd, is het eerste wat je zegt: het moet een vrouw zijn", bekent een oudere man in een bar.

Ook Spaanse vrouwen merken deze ongelijkheid in het verkeer en zijn er klaar mee. "Ze hebben zelfs aangeboden om mijn auto voor me te parkeren", zegt iemand. "Vrouwen rijden hetzelfde of beter dan mannen", zegt een ander.

Als het aan de Spaanse stad San Fernando ligt, worden zulke seksistische uitspraken niet langer getolereerd. Het is niet de eerste maatregel die de stad neemt op het gebied van inclusiviteit en diversiteit in het verkeer. Zo knipperen op de verkeerslichten in de stad niet alleen rode of groene mannen, maar ook vrouwen óf een vrouw en man.