De hypotheekrente stijgt en dus dalen de huizenprijzen. Dat is nog nooit anders geweest. En zal ook nu gaan gebeuren, voorspellen economen in De Telegraaf.

Om de ontplofte inflatie het hoofd te bieden verhoogde de ECB de rente in recordtempo naar 4,5 procent. "Iedereen dacht dat de rente altijd laag zou blijven”, aldus Lex Hoogduin, oud-directeur van De Nederlandsche Bank, in de krant. "Dat draait nu in één keer om. De lage rente heeft geleid tot overspannen prijzen op de huizenmarkt. Daar komt een correctie, dat is onvermijdelijk.”

Volgens Hoogduin heeft internationaal onderzoek aangetoond dat huizenprijzen tientallen procenten kunnen zakken als centrale banken de rente omhooggooien. "Ik denk niet dat we er in Nederland erg gerust op kunnen zijn dat het bij ons wel beperkt zal blijven.”

Maar de rente verhogen is onvermijdelijk om de inflatie te verlagen, aldus Hoogduin, al kruipt de recessie al om de hoek. De econoom hoopt dan ook dat de ECB daardoor niet te snel stopt met de renteverhogingen. "De politieke druk op de centrale bank neemt vanuit Frankrijk en Italië nu al toe. Als de ECB daaraan toegeeft, blijft de inflatie opflakkeren en hebben we ook nog een recessie. Dan zal de ECB later alsnog veel harder op de rem moeten trappen. Ik denk dat we zeer verwarrende tijden tegemoet gaan met sterk wisselende prijsontwikkelingen.”