De politie is maandagmiddag kort voor 16.00 uur massaal aanwezig op het Stationsplein in Arnhem. Daar is een man in een mast geklommen waar de elektriciteitskabels van de trolleybussen aan hangen. De man balanceert op de kabels die hoog boven het plein hangen. Inmiddels loopt hij heen en weer op de trolleyleidingen. Honderden mensen zijn getuige.
Foto

Het plein is grotendeels afgezet, ook een arrestatieteam is uitgerukt. De hoofdingang van station Arnhem Centraal is dicht. De spanning is van de leiding gehaald, zo werd maandag kort voor 16.30 uur bekend.

De bussen reden aanvankelijk zonder gebruik te maken van de kabels door. Maar het busverkeer rond het station is inmiddels volledig stilgelegd. Omdat Arnhem een knooppunt is hebben veel bussen in de regio ook last van de stremming bij het station.

Twee mannen proberen in gesprek te komen met de man. Daarnaast staan brandweerwagens en ambulances klaar. De brandweer heeft enkele luchtkussens opgeblazen en proberen die onder de plek te leggen waar de man zich bevindt.

De brandweer probeert de kabelklimmer te overtuigen om op een van de luchtkussens te springen. 'Jump now', roepen brandweermensen hem toe. Daar lijkt hij vooralsnog niet op in te willen gaan. De man loopt via de trolleystroomkabels heen en weer. De brandweer probeert de man te volgen met een van de kussens.

De hoogwerker van de brandweer is ook aanwezig. Of het de brandweer lukt om de man te benaderen van uit het bakje van de hoogwerker is nog niet helder. Er staan honderden mensen te kijken naar de verrichtingen van de man op de stroomkabels. Reizigers kunnen de hoofdingang van het station niet gebruiken doordat de boel is afgezet.

Rond 17.00 uur gaat de hoogwerker van de brandweer omhoog om de man te benaderen. Die verandert telkens van positie en op het moment dat het bakje van de hoogwerker in de buurt komt, begint de man hoger in een nieuwe mast te klimmen. Dat is reden voor de brandweer om de hoogwerker terug te trekken om de verwarde man niet verder op te jagen.