Afgelopen week kwam de 31-jarige Nicolaie door een noodlottig ongeval met de fiets om het leven. Het lichaam van de man werd zaterdagochtend aangetroffen in het ijs in Brielle. Zijn vriendin had één laatste wens: zijn telefoon terugvinden. Met behulp van een metaaldetector slaagde Jochem van duikteam Recovery Divers in die missie. "Een emotioneel moment."

Nicolaie belandde met zijn fiets in het water – vermoedelijk nadat hij was uitgegleden op een dijk – en kwam te overlijden.

De vriendin van Nicolaie wist zeker dat hij zijn telefoon bij zich gehad moest hebben. Hij had hem altijd in zijn borstzak en was er zuinig op. "Maar de politie had hem niet gevonden en daarmee was voor hen de kous af", vertelt Jochem van Recovery Divers, een duikteam dat vrijwillig verloren voorwerpen zoals trouwringen, armbanden en dus telefoons in het water opspoort.

De vrouw wilde de telefoon en met name de data daarop heel graag terug. Daarom klopte ze aan bij het team van Jochem. "Eigenlijk waren er veel rode vlaggen", vertelt hij. "Hoe wisten we zeker dat deze man de telefoon bij zich had gehad? En dat het toestel in het water was beland? Misschien was hij wel tijdens de val de straat op geslingerd en had iemand hem meegenomen."

Toch waagde Jochem de gok en trotseerde hij gewapend met zijn metaaldetector het vijf graden koude water. "In eerste instantie haalde ik er vooral veel blikjes energiedrank en wat chipszakken uit." Maar al na een kwartier had hij de telefoon te pakken. "De familie van de man en zijn vriendin stonden langs de kant. Het was een emotioneel moment."

Ook op Jochem zelf maakte het veel indruk. "Normaal gesproken als we een verloren telefoon niet kunnen vinden is het jammer. Maar nu had het natuurlijk wel een extra lading. Ik stond zelf ook te shaken toen het was gelukt. Het eerste wat ik deed was mijn buddy een knuffel geven. We waren er weer in geslaagd."

Jochem is zo'n vier jaar geleden met Recovery Divers gestart. Inmiddels zijn ze met z'n achten. Het team is 24/7 bereikbaar en werkt geheel vrijwillig. "We vragen alleen een kilometervergoeding en spoelkosten om onze spullen te onderhouden en zuurstofflessen te vullen."

De meeste duikers hebben naast hun vrijwilligerswerk dus ook nog een 'echte' baan. "Ik werk zelf als accountmanager. Iemand anders is brandweerduiker en we hebben ook nog verkopers, een student en ga zo maar door." Het is dus soms wel even puzzelen wie er waarheen kan gaan. "Als er een nieuwe klus binnenkomt vragen we in onze groepsapp wie tijd en zin heeft. Gelukkig hebben we twee fanatieke duikers die heel vaak kunnen."

Ook zijn eigen zoon hoort inmiddels bij de club. "Hij is pas 15 dus hij is nu nog even bij ons in opleiding. Maar hij doet het heel goed. Ik ben een trotse papa."

Hoewel Jochem er geen geld mee verdient haalt hij er veel voldoening uit. "Dit soort bijzondere klussen maken alle kou, nattigheid en het vieze water goed. Ik kan er weer voor een jaar tegenaan."