Beelden van de president van Zuid-Soedan die in het openbaar in zijn broek plast, hebben in dat land en in Afrika tot verhitte discussies geleid. Tegenstanders van zijn regime grijpen het incident aan om zijn geschiktheid ter discussie te stellen. Voorstanders klagen dat een 71-jarige man onnodig voor schut wordt gezet.

Op beelden die eerder deze maand gemaakt werden, staat Salva Kiir in de houding naar het nationale volkslied te luisteren. Na een tijdje vormt zich rond zijn voeten een plasje. De president lijkt zich daar eerst niet van bewust, tot hij wat verbaasd naar beneden kijkt. Het evenement, de opening van een nieuwe weg, was live te zien op televisie.
Filmpje

Op sociale media barstte al snel een discussie los tussen voor- en tegenstanders van de president, die al aan de macht is sinds 2011, toen Zuid-Soedan onafhankelijk werd van Soedan. Sindsdien zijn er geen nieuwe verkiezingen gehouden. Tegenstanders vinden dat Kiir met harde hand regeert, dan hij politieke oppositie de kop laat indrukken door het leger en dat de persvrijheid in het land onder druk staat.

Het land gaat daarnaast gebukt onder armoede, schrijft de Britse krant The Guardian. De krant schreef eerder dit jaar dat de regering honger als een wapen tegen 'opstandige' delen van de eigen bevolking gebruikt. Ook zijn er veel gewelddadige conflicten tussen verschillende politieke groeperingen. Daarbij zijn honderdduizenden mensen het slachtoffer geworden van repressie, verkrachting en moord.

Politiek activist Bongomin Acellam Taban Abwoc stuurde een tweet waarin hij schreef: "Hij heeft zelf nooit enig mededogen gehad met zijn volk en heeft zich als een tiran gedragen."

Premier Daudi Kabanda van Oeganda had wel te doen met Kiir: "Dit zou mij in de toekomst ook kunnen overkomen. Hoe zou je je voelen als ik zo te kijk werd gezet als de oudere Salva Kiir?"