De man die begin deze maand verkleed als Sinterklaas in een video opriep tot geweld, is door de politierechter veroordeeld voor opruiing en belediging. De 49-jarige Bunschoter kreeg twee dagen cel en een voorwaardelijke taakstraf van 90 uur. De celstraf heeft hij tijdens zijn voorarrest al uitgezeten.

In de video riep de als Sinterklaas verklede man op tot geweld tegen een man die volgens hem het kinderfeest verpest zou hebben. Aanleiding was een ruzie op de markt in Bunschoten-Spakenburg op zaterdag 3 december, waar op dat moment meerdere pieten aanwezig waren. Volgens de politie ontstond een conflict omdat een man uit Rotterdam Zwarte Piet werd genoemd en zich daardoor gekwetst voelde.

De Bunschoter vroeg inwoners vervolgens in de video om die 'smerige zwarte bloedhond' af te leveren op de Oranjerotonde. Onder meer vanwege die uitspraak startte de politie een zoektocht naar de man die zich een dag later zelf meldde.

De officier van justitie eiste een taakstraf van 90 uur. De politierechter achtte belediging en opruiing bewezen en veroordeelde de verdachte tot 2 dagen cel (met aftrek van het voorarrest) en 90 uur taakstraf geheel voorwaardelijk.