Argentijnse immigratiediensten hebben de handen vol aan zwangere Russische vrouwen die sinds het begin van de oorlog naar Buenos Aires afreizen om hun kinderen daar geboren te laten worden. Dat schrijft The Guardian. Kinderen die in Argentinië geboren worden, krijgen daarmee ook het Argentijnse staatsburgerschap.

Directeur Florencia Carignano van het Argentijnse immigratiebureau zei gisteren dat er een onderzoek is gestart naar de lucratieve zaak die Argentijnse paspoorten aan Russische ouders belooft. Afgelopen donderdag arriveerde er een vlucht met 33 Russische vrouwen die allen tussen de 32 en 34 weken zwanger waren. Enkelen werden in eerste instantie geweigerd bij de paspoortcontrole, maar mochten uiteindelijk toch het land in.

Hoewel het concept van geboortetoerisme niet nieuw is, is Argentinië des te populairder geworden onder Russen in verband met de isolatie van het Westen door de oorlog. In Argentinië hoeven Russen namelijk niet aan visumeisen te voldoen.

In 2022 zijn er zo'n 10.500 zwangere Russen afgereisd naar het Zuid-Amerikaanse land, zo meldt Carignano, waarvan 5.800 in de afgelopen drie maanden. 'Velen van hen zeiden ruim 33 of zelfs 34 weken zwanger te zijn.'

Uit dezelfde cijfers blijkt dat zo'n 7.000 vrouwen vrijwel direct na de geboorte van hun kind terugkeerden naar Rusland, en Argentijnse advocaten achterlieten met de aanvraag van een Argentijnse nationaliteit voor het geboren kind - en later voor de ouders zelf. 'Dat is het probleem ook', concludeert Carignano. 'Ze arriveren, krijgen een kind, en verlaten Argentinië om nooit meer terug te komen.'