Wetenschappers in Tsjechië hebben een uitvinding gedaan die goed nieuws is voor de bierwereld. Minirobotjes moeten ervoor gaan zorgen dat het brouwproces sneller gaat én dat er minder kans is op het mislukken van een batch bier.

Aan de Techniekuniversiteit in Brno wordt onderzoek gedaan naar het brouwen van bier. Met de nieuwe robots kunnen de onderzoekers het fermentatieproces versnellen en hoeft er geen gist meer gescheiden te worden van het bier. Zo is de kans dat er verkeerde stoffen in het bier belanden waardoor de lading mislukt een stuk kleiner.

Een ander voordeel is dat de fermentatie nu sneller gaat. Ook daardoor kan er minder misgaan in het proces. Zo is de kans dat micro-organismen die niet in het bier thuishoren toch ontstaan kleiner, meldt Metro UK.

De BeerBots zwemmen rond in het fermenterende bier. Ze drijven steeds naar boven om zuurstof los te halen en zinken dan weer naar beneden om het proces te herhalen. Met een magneet worden de bierbots van twee millimeter doorsnede verwijderd uit de tanks.