Bezoekers van de Efteling kunnen zonder doktersverklaring of overig bewijs een faciliteitenpas aanvragen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Efteling na vragen van deze site. Daardoor is het mogelijk dat gasten zonder beperking de rolstoelingang kunnen gebruiken.

Samen met haar dochter maakt Sandra van Bijl en haar dochter Kyara al jaren gebruik van de faciliteitenpas. Haar bericht over mensen die onterecht in deze rij staan, werd vele malen geliket op Facebook. ‘Niet omdat wij niet in de rij willen staan, niet willen wachten, maar omdat mijn dochter dat niet kan’, schrijft ze.

Afgelopen vrijdag konden ze niet in de wachtruimtes terecht door de drukte. Sandra schrijft dat het haar al een tijdje verbaasde hoeveel ‘gehandicapten’ er in de rij staan. Daarbij benadrukt ze dat je niet altijd alles kunt zien en dus niet kunt oordelen.

Tot afgelopen vrijdag. ‘Ik trok mijn stoute schoenen aan en vroeg aan de groep voor ons wie van hen een beperking had. Ze begonnen te lachen en maakten grappen door naar elkaar te wijzen. De aap kwam uit de mouw, niemand had een beperking.’

Sandra schrijft dat de jongens hadden verteld dat ze de faciliteitenkaart hadden gedownload via de website van de Efteling.

Toegankelijk mogelijk zijn
Een woordvoerder van de Efteling meldt dat gasten geen doktersverklaring of ander bewijs nodig hebben voor de faciliteitenpas. ,,We willen zo toegankelijk mogelijk zijn. Of het nu mentaal of fysiek is, we vertrouwen erop dat ze deze alleen aanvragen als het nodig is. We willen de gasten niet opzadelen met het opsturen van bewijsmiddelen.”

Gasten kunnen op de website van de Efteling een formulier invullen. Daarbij verklaart de gast niet in staat te zijn om de gewone wachtrij te bezoeken en gebruik te willen maken van de pas die toegang geeft tot speciale ingangen. Daarbij wordt ook gevraagd of de bezoeker het formulier naar waarheid heeft ingevuld.

De woordvoerder van de Efteling meldt dat het park er vanuit gaat dat gasten naar waarheid handelen. Wel wordt er steekproefsgewijs getest. ,,Als we twijfelen of iemand in aanmerking komt, dan mogen we daar vragen over stellen.”

De woordvoerder kan zaterdagavond nog niet vertellen of er veel sprake is van misbruik en wat de gevolgen zijn voor gasten die misbruik maken van de pas.