Inwoners van Seoul moesten vanochtend even twee keer kijken toen een Britse man zonder touwen het hoogste gebouw van de Zuid-Koreaanse hoofdstad beklom. De waaghals moest zijn klimpoging staken onder druk van de autoriteiten, waarna hij werd opgepakt.

De klimpoging vond plaats bij de Lotte World Tower; een hoog gebouw van 123 verdiepingen. Met 555 meter is het ook het op vier na hoogste gebouw van de wereld. De 24-jarige Brit wist de 73ste verdieping te bereiken.

Eenmaal daar aangekomen werd de man door de autoriteiten gedwongen om de wolkenkrabber binnen te gaan. Daarna werd hij door de politie meegenomen voor verhoor.

De man begon volgens Zuid-Koreaanse media rond 05.00 uur lokale tijd met klimmen. Bijna drie uur later, rond 07.50 uur, werd hij ontdekt door beveiligers, die de politie belden. Daarbij werd gemeld dat een buitenlander in zijn onderbroek via de buitenkant van het gebouw naar boven klom, schrijft persbureau Yonhap.
Foto

Onder het gebouw werd een luchtkussen geplaatst door reddingswerkers, voor het geval dat de Britse man zou vallen. Het klimmen zonder touwen staat in de klimwereld bekend als 'free climbing'. Daarbij is het niet toegestaan om uitrusting te gebruiken om te helpen bij het omhoog klimmen.

Zuid-Koreaanse media hebben de man geïdentificeerd als George King-Thompson. Hij werd eerder opgepakt en tot een celstraf veroordeeld voor het beklimmen van The Shard vier jaar geleden in Londen. Dat is met 310 meter het hoogste gebouw van het Verenigd Koninkrijk.

Hoewel het de eerste keer is dat de 24-jarige de Lotte World Tower in Seoul probeerde te beklimmen, is het niet voor het eerst dat 'free-climbers' het op de toren gemunt hebben. In 2018 deed Alain Robert, ook wel de Franse spiderman genoemd, een poging de top te bereiken.

Robert was halverwege toen hij met het klimmen moest stoppen. Ook hij werd door de politie aangehouden.