Steeds meer mensen minderen met vlees. Mogelijk is het je al opgevallen dat dit een stinkende bijkomstigheid heeft: er kunnen zomaar wat meer windjes uitfloepen. De reden is simpel: vegetariërs vervangen vlees vaak met groenten. Door de vezels in groenten produceer je meer gassen.

"Veel vegetariërs vervangen vlees door groenten en fruit, omdat daar meer voedingsvezels in zitten", vertelt voedingsexpert Manon Wouters aan Metro. "De voedingsvezels uit groenten en fruit worden pas in de dikke darm afgebroken en daar kunnen gassen bij ontstaan. Hoe meer vezels je voeding bevat, hoe meer je scheet.”

Als je vegetarisch gaat eten, zul je in het begin meer scheten laten. Wouters: "Het kan een aantal weken duren voordat je darmen gewend zijn aan de hoeveelheid voedingsvezels die je inneemt. Omdat de vezels uit groenten en fruit veel vocht opnemen, is het belangrijk om genoeg water te drinken.”

Het is beter om de scheten niet in te houden, aldus de voedingsexpert. "Als je veel scheten laat, betekent dit dat je darmen hard aan het werk zijn. Je afvalstoffen moeten namelijk worden afgevoerd, dus als je een scheet inhoudt, kun je klachten krijgen zoals vermoeidheid of buikkrampen. Als je scheten laat, is dat een goed teken. Je darmen zijn dan actief en dat is gezond.”