Hoe deel je een smalle weg met landbouwverkeer, auto’s, wielrenners en (elektrische) fietsers? Boer Evert Diks uit Wilp plaatste in overleg met buurtgenoten zélf een verkeersbord: ‘Landweg, fietsers te gast’. Daar gaat de gemeente Voorst niet in mee, maar er komt wel een andere oplossing.
,,Een voorbeeld geven? Tja, hoeveel wil je er hebben?” Boer Diks uit Wilp denkt terug aan de zomer en de vele recreatieve weggebruikers die hij in zijn dorp voorbij zag komen. Allemaal voor de idyllische route die onder meer via de Marsstraat en de Weerdseweg naar de ruïne De Nijenbeek leidt.
Diks moet met zijn tractor al die recreatieve weggebruikers passeren. Hij komt van alles tegen. Oldtimers, wandelaars, fietsers, wielrenners die in volle vaart op hem af komen, stuntelende senioren op een elektrische fiets en zelfs klootschieters.
,,Het gaat bijvoorbeeld om 70-plussers. Zij fietsen met 25 kilometer per uur en beseffen niet dat dit geen fietspad is. Dan komt er een trekker aan, schrikken ze, beginnen ze te slingeren en belanden ze in het prikkeldraad. Dat is natuurlijk heel vervelend, maar vervolgens krijgen bestuurders van landbouwvoertuigen de schuld.’’
Diks en een aantal buurtgenoten en ondernemers waren hier al over in gesprek met de gemeente Voorst. ,,Vroeger was dit echt een landbouwgebied, nu is het steeds meer recreatie geworden. Dat kan samen, maar dan moet het wel veilig zijn.”
De bewoners brachten de tien gevaarlijkste verkeerspunten in de omgeving in kaart. Én Diks liet een verkeersbord maken door zijn dochter, geïnspireerd op de fietsstraat in Deventer, waar auto’s te gast zijn.
Daarop staat: ‘Landweg, fietsers te gast’. Diks liet het zien aan medewerkers van de gemeente en die leken er wel voor open te staan. ,,Maar voordat er zo’n bord komt moeten er allerlei instanties naar kijken. Dat duurt lang.”
Dus toen Diks wekelijks te maken had met gevaarlijke situaties, besloot hij dat het tijd werd voor zijn verkeersbord. Die plaatste hij naar eigen zeggen op eigen grond. ,,Ik dacht: we moeten iets met deze weg.’’ Maar na vier dagen verwijderde de gemeente Voorst het bord.
Foto
Toch erkent de gemeente het probleem, blijkt uit antwoorden van woordvoerder Linda Simons. ,,Inwoners en ondernemers ervaren recreatiedruk op de Wilpse Klei. Er is één smalle weg waar diverse weggebruikers gebruik van moeten maken, dat levert vaak gevaarlijke situaties op.”
Volgens boer- en tuindersvereniging LTO Zuid-Oost Veluwe komt zo’n situatie vaker voor. Volgens voorzitter Jeroen Bakker is het van belang om over en weer begrip voor elkaar te krijgen, maar ook dat mensen zich beter bewust worden van het verkeer in een buitengebied.
,,Daar rijden veel tractoren en het is goed als mensen begrijpen dat dit anders werkt dan wanneer je een auto tegemoet komt. Met een auto ben je veel flexibeler om uit te wijken. Als je met een tractor rijdt, zeker met een machine erachter, dan kun je minder snel stoppen en ook minder snel aan de kant gaan.”
Daarom wil de gemeente Voorst zelf borden plaatsen. Maar wel borden die begrip voor elkaar oproepen. Dus niet alleen voor het landverkeer maar ook voor de recreatieve weggebruikers. Daarnaast gaat de gemeente verkeerstellingen doen om meer inzicht te krijgen in het aantal weggebruikers.
Daar is Diks blij mee, al is het nog niet bekend wanneer de borden er precies komen. Die worden volgens de gemeentewoordvoerder nog ontworpen en geproduceerd. Diks heeft geen spijt van zijn verkeersbord, waar hij overigens niet voor is bekeurd.
,,Er gebeurt nu wat. We zitten met een groep aan tafel met de gemeente. In die groep zit bijvoorbeeld ook de eigenaar van een café die juist profiteert van fietsers. We werken samen, want ik vind ook: we moeten over en weer respectvol met elkaar omgaan.”
Bakker, voorzitter van LTO Zuid-Oost Veluwe, denkt dat een verkeersbord om mensen te attenderen op landbouwverkeer kan helpen. ,,Het is een beetje hetzelfde idee als ‘de kinderen gaan weer naar school’. Zo van: hier rijdt landbouwberkeer, let op en ga daar gepast mee om.”