Een peuk uit je raam gooien of een zak afval naast de container zetten. Als je in Rotterdam in een smerige buurt woont, moet je daar mogelijk veel meer voor gaan betalen. Althans, als het aan de lokale VVD ligt in de stad. Dat meldt De Telegraaf dinsdag.

De VVD is het rondslingerende afval spuugzat. Hoe vies of schoon je wijk is, bepaalt straks hoe hoog de boete is die je moet betalen. De partij hoopt op deze manier de vervuilers af te schrikken. Als het plan er door komt, dan worden er twintig vieze buurten aangewezen waar de boetes veel hoger zullen zijn.

Om afval op te ruimen gaan duizenden vrijwilligers elk jaar tijdens Opschoondag de straat op.

In een buurt zoals Kralingen, waar minder zwerfafval ligt dan bijvoorbeeld in Rotterdam-Zuid, betalen mensen straks minder voor een overtreding. "Zo’n boete in vervuilde wijken kan niet hoog genoeg zijn, zodat het afschrikt”, zegt raadslid Marike Abrahamse tegen de krant. Een motie die de VVD indient wordt ook gesteund door Leefbaar Rotterdam. Samen hebben de partijen een derde van de zetels in de gemeenteraad.

Dertien miljoen kilo smerig zwerfvuil halen de stadsopruimdiensten jaarlijks op in Rotterdam, weet Abrahamse. Regelmatig rijdt het raadslid op de fiets door Crooswijk, waar ze geconfronteerd wordt met achtergelaten vuilniszakken, neergegooid naast containers. "Zwaar irritant”, noemt ze dat. Qua aanpak van zwerfvuil is er volgens haar nog een wereld te winnen.