Een muis vangen in een val is niet strafbaar, maar er eentje levend aan een vuurpijl vastbinden en de lucht inschieten is dat wel. Waar ligt de grens van dierenmishandeling, welke rechten hebben dieren precies? Met strafrechter Fred Janssens blikken we vooruit op de Publieksacademie voor de Rechtspraak over dieren.
De maximumstraf voor het doden van bijvoorbeeld katten, het organiseren van hanengevechten of het laten creperen van een hond gaat omhoog naar vijf jaar cel. Eerder dit jaar stemde de Tweede Kamer in met een wetsvoorstel om dierenmishandeling en -verwaarlozing zwaarder te bestraffen.

Het lot van dieren gaat veel mensen aan het hart. De verontwaardiging op sociale media over strafzaken tegen baasjes die hun huisdieren verwaarlozen is vaak groot. Strafrechter Fred Janssens zag in de noordelijke rechtbanken tal van zaken voorbijkomen waarbij beesten een rol speelden.

,,Als tamelijk gelijkwaardig aan mensen. In Nederland wordt de ‘intrinsieke waarde’ (lees: de reële waarde) van het dier in de wet erkend. Wat die waarde precies is, zegt de wet niet. Maar het betekent dat veel gedragingen tegen dieren, waarvan wij vinden dat ze niet deugen, strafbaar zijn: lama’s verwaarlozen, een kat medische zorg onthouden, een hond geen eten geven. Alles wat ervoor zorgt dat een dier lijdt.’’

Geldt dat voor alle dieren? U heeft zelf vast wel eens een mug doodgeslagen.