De Zweedse stad Lulea, die op ruim 700 kilometer ten noorden van Stockholm ligt, is een campagne begonnen die erop gericht is dat inwoners elkaar vaker groeten op straat. Elkaar gedag zeggen zou het welzijn onder de bevolking enorm vooruit helpen.

Volgens de gemeente zijn de 80.000 inwoners te introvert, en lopen zij veel te vaak zwijgend door de straten. En dat moet veranderen, vindt het bestuur van Lulea, in het belang van de sociale verwevenheid, de volksgezondheid, de veiligheid en het welzijn in het algemeen.

De sociale strateeg van de gemeente, Asa Koski, heeft een campagne met deze boodschap gelanceerd. Op stadsbussen en gemeentepanden zijn aanplakbiljetten geplakt die de bewoners oproept 'hej' ('ha' of 'hoi') te zeggen of op een andere manier voorbijgangers te groeten. Op sociale media wordt ook een video met die strekking verspreid.

"Ha zeggen lijkt iets kleins, maar onderzoek toont dat het sociale banden kweekt en het welzijn verbetert", zegt Koski. Volgens Koski voelen steeds meer mensen in Zweden zich eenzaam, vooral in de leeftijdsgroep van 16 tot 29 jaar.

De introverte houding zou te maken hebben met het koude klimaat in Noord-Zweden. In december schijnt de zon in Lulea hooguit drie uur per dag en de gemiddelde temperatuur ligt rond de -10 graden. Maar volgens Koski moeten de mensen elkaar weer groeten en dat kan warme sociale contacten scheppen.