Helikoptervluchten zijn in het steenrijke en onherbergzame Zwitserland geen uitzondering. Toch kijken de inwoners van het Alpenkanton Glarus deze maand hun ogen uit. Niet een doodnormale trein, maar een helikopter wacht op hen.

Onderhoud aan het spoor? De NS verzoekt reizigers tussen Tilburg en Den Bosch vriendelijk de bus te nemen als de trein niet rijdt. Ook mensen in Duitsland, pendelend tussen de bouwputten Berlijn en Cottbus, stappen met frisse tegenzin in dat type Ersatzverkehr. In het steenrijke buurland Zwitserland pakken ze het anders aan.

De Zwitserse pendelaars die in het Alpenkanton Glarus leven, nemen deze maand de helikopter. Dat tegen dezelfde ritprijs als de Braunwaldbahn – namelijk 7,20 Zwitserse frank, omgerekend zo’n 7,50 euro. Deze kabelbaan, die over een afstand van 1367 meter strekt, is tot 17 november uit de lucht vanwege een grondige renovatie.

De kosten van de shuttlevluchten liggen tussen de 30.000 en 40.000 Zwitserse frank, zo schat Markus Hobi, directeur van de Braunwaldbahn, tegenover het regionale nieuwsmedium Südostschweiz.

Wel moeten de pendelaars een bus pakken naar een parkeerplaats, waar de helikopter klaar staat voor vertrek. Dat leidt soms tot hilarische situaties. ,,Pardon, kunt u niet hieronder stoppen. Ik moet mijn helikopter halen’’, zei een vrouw tegen een buschauffeur deze week, terwijl de man volgens Südostschweiz verbaasd opkeek.

De chauffeur willigde vervolgens de wens van de vrouwelijke passagier in en maakte een omweg. Een stukje vliegen klinkt decadent. Maar toch moeten de reizigers die met de helikopter willen geduld hebben. Het aantal personen dat het luchtvaartuig kan vervoeren, bedraagt slechts vier mensen.

Wel is de helikopter vijf minuten sneller dan de Braunwaldbahn. De kabelbaan doet er namelijk 7 minuten om tot 600 meter hoogte te komen. Op deze top ligt Braunwald, een Zwitsers dorp dat geheel autovrij is en een geliefd vakantieoord voor skiërs en wandelaars. Schoolkinderen en inwoners krijgen in deze periode voorrang op toeristen, die alleen in noodgevallen naar Braunwald verzocht worden te reizen.
Foto