71,2% van de Nederlanders denkt dat de samenleving beter af zou zijn zonder social media, zo blijkt uit recent onderzoek van internetvergelijk.nl in samenwerking met Multiscope.
Van de 1243 respondenten was 19,0% stellig overtuigd dat we beter af zouden zijn zonder sociale netwerken. Een groter deel, 52,2%, ziet wel voordelen in social media, maar is desondanks van mening dat een leven zonder deze platforms beter zou zijn. Slechts 16,6% vindt dat de voordelen van social media opwegen tegen de nadelen, terwijl 12,2% geen duidelijke mening had.

Opvallend is de houding van jongvolwassenen (18-34 jaar) ten aanzien van social media. Een overweldigende 76,51% van deze groep gelooft in een beter leven zonder deze platforms. Onder de groep 55-plussers, die pas op latere leeftijd kennismaakten met sociale media, deelt ook een meerderheid van 64,17% deze mening.

Bij de vergelijking tussen mannen en vrouwen blijkt dat vrouwen, met 73,17%, iets vaker van mening zijn dat de samenleving beter af zou zijn zonder social media, tegenover 69,65% van de mannen.

Er zijn geen specifieke data beschikbaar voor kinderen tot 18 jaar. Toch waarschuwt Marijn Jurriaans, NVO Orthopedagoog Generalist, voor de invloed van sociale netwerken op jongeren: "Jonge tieners ondervinden in toenemende mate problemen door afleidende en schokkende content, gedreven door algoritmes.”

De resultaten worden bevestigd door het Jongerenonderzoek 2023, waaruit blijkt dat 62% van de jongeren zichzelf als verslaafd aan social media beschouwt. Dit percentage is zelfs hoger voor de jongste groep van 15 tot 21 jaar. Bovendien rapporteert 30% van de jongeren negatieve gevoelens zoals onzekerheid, verdriet of depressie na het gebruik van sociale media.