Om het groeiend aantal wolven in Drenthe en Fryslân aan te kunnen is meer groot wild en natuurgebied nodig, dat concluderen podcastmakers Wouter Hoving en Jeroen Kelderman in een nieuwe aflevering van de podcast Juichen of Jagen, de wolf in Noord-Nederland.

Schieten is vaak de eerste gedachte die bij ons opkomt om de wolf uit onze buurt te houden, maar kan het ook anders? We kunnen ervoor zorgen dat de wolf meer ruimte en voedsel heeft, zodat hij hopelijk van ons vee afblijft. Everzwijnen, damherten en edelherten zijn in Drenthe en Friesland niet welkom, omdat landbouwers daar bang zijn voor schade aan hun gewassen.

Podcastmaker Jeroen Kelderman vraagt zich af, wat er gebeurt als we grotere stukken natuur creëren, zoals op de Veluwe. Harry Oosterman, voorzitter van de wolvencommissie Drenthe en Fryslân denkt niet dat we snel een antwoord krijgen op die vraag: ,,Ik denk dat daar politiek, met alle respect, geen enkel draagvlak voor is.”

Hoogleraar ecologie Chris Smit ziet allerlei mooie effecten van de wolf, als het dier rustig zijn gang kan gaan in de natuur. Jagers zijn dan waarschijnlijk niet meer nodig om reeën te beheren: ,,Ons ecosysteem wordt completer en natuurlijker. En dat in een door de mens gedomineerd land als Nederland. Ja, dat kan ik alleen maar toejuichen.”