Een man met zowel een Russisch als een Israƫlisch paspoort is erin geslaagd van Denemarken naar Los Angeles te vliegen zonder paspoort of vliegticket. Aan boord deed hij zich tegoed aan het aanwezige eten.

De Britse krant The Guardian schrijft op basis van de aanklacht dat de 46-jarige Sergey Ochigava op 4 november aankwam in Los Angeles. Daar zei hij dat hij zijn paspoort in het vliegtuig had laten liggen. Maar toen de crew van het vliegtuig vertelde dat de man gedurende de vlucht van stoel bleef wisselen, kregen de autoriteiten argwaan.

Wat ook opvallend was: Ochigava vroeg bij het uitdelen van eten om twee maaltijden, en hij zou geprobeerd hebben om chocola te eten die van de crew was.

Onderzoek wees uit dat de man niet op de passagierslijst van het vliegtuig stond. Hoe het kan dat hij dan toch in het vliegtuig heeft kunnen stappen, is nog niet duidelijk.

Tijdens zijn verhoor door de FBI zei hij dat hij diploma's heeft in economie en marketing en het laatst heeft gewerkt in Rusland. Hij zou op dat moment al drie dagen niet hebben geslapen en niet hebben begrepen wat er aan de hand was. Ook wist hij naar eigen zeggen niet hoe hij in het vliegtuig is gekomen, of hij een vliegticket had en hoe hij in Denemarken door de beveiliging was gekomen.

Ochigava zit vast. Hij moet op 26 december voor de rechter verschijnen. Als verstekeling in een vliegtuig meevliegen wordt in de VS gezien als misdaad, waar tot vijf jaar cel op staat.