Een ogenschijnlijk simpele glazen vaas in een kringloopwinkel blijkt voor een Amerikaanse vrouw bijna goud waard te zijn. Waar ze hem zelf voor maar vier dollar scoorde, heeft ze hem uiteindelijk voor iets meer dan een ton kunnen veilen.

De vaas heeft een flesvormige ontwerp en wordt gekenmerkt door rode en groene ringen. Hij viel de vrouw meteen op. "Zodra ik 'm oppakte, wist ik dat het een mooi stuk was."

Een prijskaartje was niet te vinden, maar ze wilde er in ieder geval niet meer dan 9 dollar voor betalen. Bij de kassa kreeg ze te horen dat hij 4 dollar kostte. "Ik had geen idee van de echte waarde, maar ik wist gewoon dat-ie van goede kwaliteit was. Ik kon niet geloven dat niemand vóór mij 'm had gekocht."
Foto

Toen ze thuiskwam ging ze bij een specifieke Facebookgroep kijken om meer te weten te komen over de vaas. Sommige leden vertelden haar dat het leek alsof de vaas was ontworpen door Carlo Scarpa (1906 - 1978 ), een beroemde Italiaanse architect. Ze werd door hen verwezen naar een veilinghuis.

Nadat de vrouw foto's van de vaas had opgestuurd naar het veilinghuis, werd er met haar contact opgenomen. En vorige week was het zo ver: de vaas werd voor 107.100 dollar geveild aan een onbekende kunstverzamelaar in Europa.

Deskundigen stelden vast dat de vaas onderdeel was van de 'Pennellate-serie' van Carlo Scarpa uit de jaren veertig. De naam 'Pennellate' vertaalt zich als 'penseelstreken', verwijzend naar het schilderkunstige ontwerp van de vaas. Er zijn volgens het veilinghuis weinig vazen uit deze serie, omdat de stukken moeilijk te maken waren.