De kerst is nog niet eens voorbij, maar nu al dumpen medewerkers hun kerstpakket van de baas massaal op Marktplaats. Van McDonald’s-tassen tot grill- en bakplaten. Zelfs cadeaubonnen waarmee je met flinke korting op vakantie kan, worden te koop aangeboden.

,,Gekregen in een kerstpakket, maar ik heb hem niet nodig.” Je zou als baas op deze tweede kerstdag maar Marktplaats afstruinen en zien dat jouw gegeven cadeau voor een spotprijs wordt aangeboden op het platform. Medewerkers willen maar wat graag van hun gekregen kerstgeschenk af. Vooral bak- en kookspullen lijken niet in de smaak te vallen bij medewerkers. Voor twintig euro tik je een ‘nieuwe’ grillplaat op de kop. Je kan het apparaat ophalen in Reeuwijk of laten thuisbezorgen.

Ook in Alphen zet iemand zijn gekregen grillplaat te koop. ,,Nieuw in de ongeopende verpakking. Komt uit het kerstpakket, maar heb er geen plek voor", prijst de aanbieder zijn kerstgeschenk aan. Wat je ervoor betaalt? 40 euro. Als de plaat echt nieuw is zoals de verkoper beweert, is het een koopje. Bij Bol.com staat dezelfde grillplaat voor 59,99 euro te koop. En een inwoner van Leimuiden is niet blij met kookboeken van kok Rudolph van Veen. ,,Twee gekregen in kerstpakket, niet gebruikt!”

Medewerkers van McDonald’s kregen dit jaar onder meer een tas als kerstcadeau. Dat niet iedereen met de rugzak naar school of de familie wil, blijkt wel. Personeel van de fastfoodketen biedt 'm te koop aan. ,,Het heeft een groot gedeelte en een prima grote zijvak. In het grote gedeelte zit een laptopvak en er is genoeg ruimte voor andere spullen, zoals boeken", is te lezen in een advertentie. Volgens een andere medewerker is het een echt ‘collector’s item'. ‘Nergens verkrijgbaar', zegt iemand anders uit Leiden, die er ook nog een paar sokken bijdoet.

Wat tel je neer voor zo'n kekke rugtas met de grote M erop? De bedragen lopen wat uiteen. De één vraagt er 40 euro voor, de ander 25 euro.

Ben je helemaal dol op de Action? Dan kun je in Ter Aar je slag slaan. De ‘limit edition’ Action-gadgets in het kerstpakket vielen daar niet in de smaak bij een inwoner. Het gaat onder andere om een Action-kersthuisje. Wil je dat de spulletjes straks pronken in jouw woonkamer? Dan moet je de 30 euro wel contant betalen.

Voor een kortingsbon van Center Parcs krijg je ook niet iedereen op de banken. Op Marktplaats worden meerdere bonnen te koop aangeboden. ,,Heb hem gekregen in een kerstpakket, maar hoef niet naar Center Parcs", luidt de uitleg van een van de aanbieders. ,,Afhankelijk van het park, de cottage en de verblijfsperiode varieert de korting tussen de 100 en 350 euro.”

De medewerker biedt de bon aan voor 120 euro. Een koopje als je korting 350 euro is, een slechte deal als je maar 100 euro voordeel krijgt bij je boeking. Als je toch van plan bent om een vakantie te boeken bij Center Parcs, kun je de kortingsbon beter bestellen bij Linda in Helmond. Zij biedt 'm aan voor 5 euro. Klein nadeel: je moet de bon wel tussen 5 januari en 27 september 2024 besteden.